Što napraviti s ostacima bolognese umaka? Čudesa! Imamo šest odličnih ideja

Foto: Shutterstock

SIGURNO vam je ne samo jednom ostalo bolognese umaka. Ako nije, slobodno idući put kad ga budete kuhali udvostručite količinu sastojaka jer će vam dobro doći kao baza za ovih šest izvrsnih jela.

>> Ragù Alla Bolognese prema receptu talijanskih baka

1. Punjene tikvice/patlidžani

Tikvice i patlidžani su stvoreni za punjenje finim nadjevima, a volimo ih u raznim kombinacijama - i mesnim i vege. Kad vam ostane bolognese umaka, jednostavno izdubite sredinu tikvice ili patlidžana, napunite bologneseom, posipajte sirom i ubacite u pećnicu na 200 stupnjeva oko pola sata.

>> Punjene tikvice s junetinom i kus-kusom

2. Lasagne bolognese

Ako imate bolognese umak, za lasagne ste odradili više od pola posla. Nekad ga skuhamo unaprijed baš zbog toga da si skratimo vrijeme pripreme, pa isto možete napraviti i vi. Ako imate premalo umaka koji vam je ostao od jučerašnjeg ručka, složite mesno-vege lasagne s grilanim ili dinstanim povrćem u svakom drugom sloju.

>> Najdraži recept za lasagne bolognese

3. Zapečena tjestenina

Tu već znate da može ići sve, a s bolognese umakom će odlično funkcionirati i špageti, i penne, i tagliatelle. Tajna je u hrskavom posipu od parmezana koji će dati i slanost i posebnu slast jelu.

>> Zapečeni špageti bolognese

4. Musaka

Bilo kakav složenac može biti spas za ostatke bolognese umaka. Redajte krumpir i bolognese dok vam ne nestane sastojaka, a onda sve zalijte mješavinom kiselog vrhnja i jaja. Zapecite u pećnici i poželjet ćete da u hladnjaku imate ostatke bolognesea svaki dan.

>> Musaka od mesa i krumpira

5. Pastirska pita

Pastirska pita (eng. shepherd's pie) je mesna pita koja za donji sloj ima mljeveno ili sitno sjeckano pa dinstano meso, a po vrhu kremasti pire krumpir. Sve se zapeče u pećnici i krajnji rezultat je kremasti složenac. U meso možete dodati i malo povrća koje volite - super je izbor grašak.

>> Mesna pita s pire krumpirom

6. Chilli con carne

Ovo je jedno od boljih rješenja kako iskoristiti ostatke bolognese umaka - stavite ga u lonac, dodajte čilija u prahu i kumina, ubacite kukuruz i grah iz konzerve, dodajte vode ili temeljca da ne zagori i kuhajte na laganoj vatri poklopljeno do pola sata. Jedite na žlicu uz kukuruzni kruh ili umotajte u tortilje pa zapecite. Top!

>> Klasični chilli con carne

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.