Tko peče pizze koje ljudi čekaju i po sat vremena?

Foto: Sandro Sklepić/fullcircle

PIZZE KOD PALFIJA čekaju se i po sat vremena, a gužva ne staje ni na tren, govore nam poznanici koji su se u više navrata našli na Pizza Festivalu ispred kućice Full Circle Pizza by Marko Palfi, gdje su za zagrebački Pizza festival udružili snage s Danimirom Potićem, svojim prijateljem iz Zrenjanina koji živi i radi u Mariboru.

"Danimir je pizzaiolo koji baš jako brije na izradu tijesta i cijeli proces vezan uz to. Na Pizza Festivalu Zagreb se predstavljamo s nekoliko vrsta pizze napoletane. Radimo svoje tijesto prema Danimirovoj recepturi. On je, naime, shvativši da je tijesto živi organizam koji on kontrolira i daje mu život, puno učio o procesima fermentacije te isprobavao razne vrste brašna. S vremenom je Danimir došao do formule za svoj kvasac pa je tako kvasac koji trenutno koristi u proizvodnji tijesta sporiji kvasac, koji je kombinacija 30% Lievito Madre i 70% Lievito Di Birra. Cijeli proces izrade savršenog tijesta traje i do 72 sata jer je vrlo važno u kontroliranim uvjetima i temperaturi razviti enzime koji sudjeluju u kemijskoj reakciji, što direktno utječe na mekoću tijesta", rekao nam je Palfi.

Osim kvalitetnog tijesta, ističu u Full Circle Pizzi by Marko Palfi, tajna dobre pizze napoletane je i u peći.

"Temperatura u peći je 420 do 450 stupnjeva, a točna temperatura ovisi o tijestu. Viši stupanj hidratacije, sporije i duže pečenje na manjoj temperaturi - bitno je ispariti svu vodu iz tijesta prije nego što se zatvore pore. Dobra napoletana je iznutra mekana, a izvana hrskava. Peče se na visokoj temperaturi između 60 i 70 sekundi. Tijesto mora biti prozračno i lagano, a pizza mora po rubovima imati crne točkice. Za nadjev je najbitnija kvalitetna baza od rajčice. Rajčice se moraju gnječiti rukama, a ne blenderom kako se sjemenke ne bi samljele jer i one daju poseban okus šalši. Bitan je i kvalitetan sir, a kod napoletane vrijedi pravilo da je manje - više", kažu.

Ovdje možete pojesti Margheritu za 7.50 eura, pizzu Šunka & Sir za 8.50 eura, Slavonsku za 9 eura, Veggie za 10 eura i Chef's choice pizzu za 12.50 eura. Prema reakcijama posjetitelja na zagrebačkom Pizza Festivalu očito je da su chef Marko Palfi i pizzaiolo Danimir Potić dobitna kombinacija.