Upoznajte Ivanu, samouku slastičarku iz Karlovca zbog čijih torti Instagram ludi

Foto: Ivana Basarac

NEDAVNO smo razgovarali s Ivanom Basarac, samoukom slastičarkom iz Karlovca. Poznata na Instagramu pod imenom volim.slano_jedem.slatko, Ivana kreira prekrasne torte i slastice koje izgledaju nevjerojatno dobro. Kroz svoj rad osvojila je srca više od 11 tisuća pratitelja na Instagramu, gdje redovito dijeli kulinarske kreacije. U razgovoru s nama Ivana je podijelila svoju inspirativnu priču, kao i tajnu izrade popularne torte od maka, vanilije i šumskog voća.

Priprema torti kao antistres terapija

Ivanina strast prema pripremi torti i slastica razvila se spontano prije samo godinu i pol. Kao veliki fan turske kuhinje, isprva je pripremala isključivo slana jela i objavljivala njihove fotografije u kulinarskim grupama na Facebooku.

No, nakon pripreme prve torte za prijateljicu i oduševljenja koje je izazvala, ohrabrila se i počela eksperimentirati sa slasticama. "Moj Instagram profil je i nastao na poticaj prijatelja", rekla nam je Ivana te dodala kako joj je priprema slastica trenutno hobi i antistres terapija, ali bi s vremenom mogla postati i zanimanje.

Najviše voli voćne slastice

Kad je riječ o kreiranju torti, Ivana inspiraciju pronalazi čitanjem recepata koje zatim prilagođava vlastitom ukusu. Najviše voli voćne slastice, ali su joj čokoladne torte poseban izazov te njima usrećuje prijatelje.

Od svih torti koje je pripremila najdraži joj je jednostavan, ali ukusan medovik koji se sastoji od 13 kora. "Činjenica je da priprema iziskuje dosta vremena, ali trud se u konačnici isplati. Svi koji su ga probali su oduševljeni", kaže Ivana.

Ljubav, volja i smirenost

Iako se stalno suočava s izazovima, ova talentirana Karlovčanka smatra da ključ uspjeha u pripremi slastica čine ljubav, volja i smirenost.

"Ovo govorim iz vlastitog iskustva jer nekad sam istu tortu morala ponavljati zbog neuspjele kreme ili biskvita. Tada stvarno trebaš biti smiren i naći volje jer ti se čini da sve radiš dobro, a ne uspijeva", objašnjava.

Ivana se nada kako će njezine slastice potaknuti druge da se i sami okušaju u njihovoj pripremi. Kaže da za usrećivanje bližnjih ne treba imati poseban razlog, a pritom svatko može otkriti neki svoj skriveni talent.

Precizne upute su ključne

Svjesna je da uspjeh u pripremi torti ovisi o preciznosti i detaljnosti uputa, pa se uvijek trudi da svaki korak bude objašnjen. Njena iskustva pokazuju da nedovoljno jasni recepti mogu biti uzrok neuspjeha, stoga je posvećena pružanju što jasnijih i detaljnijih uputa. Preciznost je od iznimne važnosti kada je riječ o količinama sastojaka, posebice kod pripreme krema i biskvita.

"Tu ne bi trebalo biti odstupanja, zato treba navesti točnu gramažu i način pripreme", naglasila je Ivana. No zbog ograničenog broja znakova ispod objava na Instagramu nije uvijek moguće pružiti sveobuhvatne upute. Unatoč tome, Ivana se trudi svoje recepte predstaviti što jasnije i razumljivije kako bi svima omogućila uspješnu pripremu raskošnih torti koje kreira.

Jednostavan, ali sofisticiran stil

Ivanin kulinarski stil je jednostavan, ali sofisticiran, a posebno se trudi da njene torte budu vizualno privlačne.

"Dekoraciju najčešće prilagodim sastojcima koji su unutar torte tako da izgled prati okus", objasnila je. Kao perfekcionistica cijeni čiste linije i uredne presjeke. Minimalizam je ključan aspekt pristupa i njene se kreacije temelje na malom broju detalja, ali su istovremeno dovoljno vizualno privlačne da privuku pažnju.

Povratne informacije pratitelja su uvijek pozitivne, što je za nju izvor velike radosti.

"Puno mi znače riječi podrške i pohvale mojih pratitelja i kolega na Instagramu. Redovno dobivam poruke s pozitivnim dojmovima o isprobanim receptima i to me jako veseli", rekla nam je Ivana.

Planovi za budućnost

Ivana planira nastaviti s izradom slastica i uvijek je otvorena za nove prilike.

"Vidjet ćemo u kojem smjeru će se sve ovo razviti. U jedno sam sigurna - prilike treba prihvaćati i živjeti iz dana u dan. Sretna sam jer imam mogućnost raditi to što volim iako se za sada radi samo o hobiju", podijelila je s nama. 

Jasno je da Ivana nije samo strastvena slastičarka već i strastvena učiteljica koja želi pomoći drugima da se i sami okušaju u svijetu slastičarstva. S obzirom na pažnju prema detaljima i očitu ljubav prema onome što radi, ne čudi što je njen Instagram profil pridobio toliko pratitelja u tako kratkom vremenu.

U svijetu u kojem je teško pronaći pravu strast i izdvojiti se iz mase Ivana Basarac je zaista svijetao primjer. Ona je dokaz da je moguće pronaći ljubav prema nečemu bilo kada u životu i pretvoriti je u nešto što može donijeti radost i drugima.

Na kraju razgovora s nama je podijelila jedan od svojih omiljenih recepata. Radi se o torti od maka, vanilije i šumskog voća. Detaljan recept i upute za pripremu možete pronaći na ovoj poveznici.

Pročitajte više