Danas je Svjetski dan komaraca, najsmrtonosnijih životinja na svijetu

Foto: Pexels

Iako ih smatramo dosadnima i opasnima, komarci imaju svoj dan. Svake godine 20. kolovoza obilježava se Svjetski dan komaraca u spomen na otkriće engleskog doktora Ronalda Rossa. On je 1897. utvrdio da su ženke komarca Anopheles vektor parazita iz roda Plasmodium te da su odgovorne za bolest malariju i prenose je među ljudima.

Od 1930-ih godina na ovaj se datum održavaju događanja u Londonskoj školi higijene i tropske medicine, dok se u Hrvatskoj Svjetski dan komaraca obilježava raznim predavanjima i radionicama kojima se podiže svijest javnosti o važnosti individualnog aktivnog sudjelovanja u suzbijanju ovih za čovjeka opasnih kukaca.

Naime, sposobnost prijenosa zaraznih bolesti svrstava komarce među najsmrtonosnije životinje na svijetu, s višemilijunskim smrtnim ishodima svake godine, piše Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

U današnje vrijeme rasta temperature, urbanizacije, globalizacije te povećanja populacije, kako ljudi tako i komaraca, važno je istaknuti komarce kao potencijalne vektore za prijenos zaraznih bolesti i izbijanje epidemija. Na globalnoj razini prvenstveno se radi o bolestima poput malarije, chikungunye, virusne infekcije Zika, dengue i groznice zapadnog Nila.

Na području Hrvatske pronađena je 51 vrsta komaraca, no samo je manji broj onih koje mogu biti vektori za pojavu epidemija arbovirusnih infekcija. Zbog bolesti koje prenose komarci u svijetu godišnje umre približno milijun ljudi, a zarazi ih se približno 700 milijuna - gotovo svaka deseta osoba na planetu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.