Deset pasmina pasa koje najčešće grizu

Foto: Pexels

AKO razmišljate o nabavljanju psa ovog ljeta, vjerojatno se pitate koja bi se pasmina, ako uopće želite udomiti čistokrvnog psa, uklapala u vaš način života. Osim toga, postoje i druge bitne stvari o kojima biste trebali razmišljati kako se ne biste neugodno iznenadili kada novog ljubimca dovedete kući.

Različite pasmine imaju različite osobnosti, a neke od njih sklonije su tome da će vas pokušati ugristi - iz straha ili ljutnje, pa čak i u bezazlenoj igri. Sasvim je jasno da svaki pas svojim ugrizom može nanijeti tešku ozljedu, ali većina to neće učiniti osim ako budu isprovocirani. Ipak, postoje pasmine koje se smatraju nešto agresivnijima, pa su kao takve i sklonije ugrizima.

Znanstvenici u SAD-u proveli su istraživanje koje se bavilo ovom temom. Procjenjuje se da u SAD-u svake godine dođe do otprilike pet milijuna ugriza pasa, piše The Scotsman. U nastavku saznajte koje su se pasmine našle na popisu.

Njemački ovčar

Jedna od najomiljenijih pasmina na svijetu, koja se vrlo često drži i kao kućni ljubimac, našla se na vrhu popisa ovog istraživanja. Ova činjenica zapravo ne čudi jer se radi o pasmini koja se vrlo često koristi u policiji i vojsci, i to upravo zbog toga što se neće libiti ugristi ako određena situacija to zahtjeva – primjerice, kada je u pitanju potjera za kriminalcima.

Jack Russell terijer

Moguće je da će vlasnici ovih slatkih malih pasa biti iznenađeni kada ih vide na listi koja govori o psima koji najčešće grizu. Ipak, ako se prisjetimo da su Jack Russell terijeri originalno uzgajani kako bi lovili i ubijali štetočine, kao što su štakori, rezultat istraživanja ne čudi. Potjera i grizenje zapravo su utkani duboko u njihovu genetiku. Srećom, uz pravilan odgoj, ova se tendencija može svesti na minimum.

Sibirski haski

Ovo su inteligentni, razigrani i bučni psi koji vrlo lako mogu postati pomalo ratoborni i destruktivni ako nisu odgajani tako da im se jasno postave granice. Problematično ponašanje može eskalirati ugrizom, pa se iz tog razloga jako rijetko preporučuju neiskusnim vlasnicima.

Ako psa nabavljate prvi put u životu, možda bi bilo bolje zaobići sibirskog haskija. Ako im ne možete odoljeti i jednostavno je to vaš pas iz snova, pripremite se na to da ćete s njim morati mnogo raditi kako bi bio ljubimac kakvog želite kraj sebe.

Američki pitbull terijer

Pitbull terijer često se spominje kao sinonim za pasminu s jakom čeljusti koja može nanijeti ozbiljne ozljede. Upravo je snaga njegova ugriza ono što ga je stavilo na listu ovog istraživanja. Iako postoje psi čiji je ugriz jači od njegovog, može postati iznimno opasan u rukama neodgovornog vlasnika koji se ne zna nositi s njegovim potrebama za disciplinom i postavljanjem pravila. 

Tosa (Japanski mastif)

Poznat kao japanski borbeni pas, tosa je pasmina uzgajana kako bi se borila i svojim snažnim ugrizom nanosila teške ozljede. Kao i svi psi, uz pravilan trening i predanog vlasnika, ova pasmina može biti divan ljubimac, ali njezin odgoj zahtijeva veliku posvećenost. Ako se pas osjeća ugroženim, uplašenim ili anksioznim, moguće je da će svoje osjećaje pokazati ugrizom.

Rotvajler

Još jedna pasmina koja je uzgojena kako bi sakupljala stoku i štitila je često se pogrešno smatra iznimno opasnom i agresivnom. Većina pripadnika pasmine može biti nježan ljubimac ako vlasnik zna kako ga odgajati i s njime postupati. Pas može postati agresivan ako nije pravilno treniran i u samoobrani snažno ugristi, čak i kada situacija ne zahtijeva takav nivo agresivnosti.

Čivava

S obzirom na sitnu građu i činjenicu da se svijet iz njihove perspektive čini toliko velikim, nije čudno da čivave ponekad pokušavaju uspostaviti dominaciju glasnim lajanjem, a ponekad i ugrizom. S ovom se sklonošću vlasnici trebaju nositi od malena kako bi je što prije neutralizirali i sveli na minimum, jer ako to ne učine dok je čivava još štene, mogli bi dobiti psa s trajnim problemima u ponašanju.

Graničarski škotski ovčar

Vjerujemo da će se mnogi začuditi što se ova pasmina pronašla na listi pasa sklonih ugrizima, s obzirom na to da se o njima obično govori kao o najinteligentnijoj pasmini. Ponovno, uzrok vjerojatno treba tražiti u njihovoj povijesti, budući da se i ova pasmina uzgajala kako bi čuvala i okupljala stoku. Poneki ugriz bio je neophodan kako bi posao bio obavljen.

Engleski koker španijel

Jedan od pasa koje nikada ne biste očekivali na ovoj listi svakako je koker španijel, kojeg mnogi smatraju izvrsnim obiteljskim psom. Prije nego ga nabavite, bilo bi dobro da budete svjesni toga da, kao štenci, često pokušavaju "grickati", a to je navika koju je potrebno što ranije iskorijeniti kako ne biste imali problem kada pas odraste.

Čau čau

Iznimno vjeran pas, koji uvijek štiti svog vlasnika, nije opasan za članove svoje obitelji. Najčešće ugrize ako osjeti da se vlasnik nalazi u opasnosti ili ako susretne neznanca koji mu se iz nekog razloga ne sviđa. Zbog toga je važno da svog čau čaua uvijek dobro kontrolirate.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.