Na istoku Grada Zagreba pronađen strogo zaštićeni potočni rak

Foto: Facebook/Priroda Grada Zagreba

U POTOKU Gorancu, koji se nalazi u istočnom dijelu Zagreba, pronađena je jedinka strogo zaštićenog potočnog raka, poznatog i kao rak kamenjar (Austropotamobius torrentium).

Kako navodi dr. sc. Ivana Maguire s PMF-a u Zagrebu, potočni rak je najmanja autohtona europska vrsta. Ova vrsta nastanjuje vodotoke centralne i jugoistočne Europe i važan je dio mnogih hranidbenih lanaca, ali ugrožena je zbog ljudske aktivnosti. Neki od čimbenika koji je ugrožavaju su komercijalni i urbani razvoj, pogotovo uz obale, poljoprivreda, ribolov, promet, ljudsko ometanje, zagađenje okoliša i klimatske promjene.

🥁Potočni rak u Gorancu🥁 Zahvaljujući istraživanjima vodotoka unutar Značajnog krajobraza Goranec i vrsnim astakolozima...

Posted by Priroda Grada Zagreba on Monday, August 19, 2024

Iz Prirode Grada Zagreba poručuju da su astakolozi koji provode istraživanja vodotoka unutar Značajnog krajobraza Goranec pronašli potočnog raka krajem srpnja ove godine.

"Sada nam predstoje ekološka istraživanja da bi utvrdili stanje populacije i staništa te isplanirali zaštitu ove skrovite vrste u istočnom dijelu Grada Zagreba", dodaju. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.