Pet pasmina pasa koje su najsklonije alergijama

Foto: Pixabay

JESTE li ikada primijetili svog psa kako se neprestano češka ili kiše? Alergije mogu biti ozbiljan problem za pse, a veterinar Sean McCormack otkrio je koje su pasmine najsklonije razvoju alergija.

"Prije nego što nabavite psa, potencijalni vlasnici trebali bi uzeti u obzir različite faktore vezane uz određene pasmine i razmisliti o tome je li pasmina prikladna za njihov način života", izjavio je McCormack. Nadodao je da pasmine sklone alergijama zahtijevaju više pažnje kako bi bile sretne i zdrave.

Iako bilo koji pas može razviti alergiju, McCormack je objasnio da su neke pasmine sklonije alergijama od drugih.

Bichon frise

Iako su hipoalergeni kućni ljubimci za ljude, psi pasmine bichon frise izuzetno su osjetljivi na alergije na koži i alergije na hranu. Uvijek ih treba pažljivo pratiti zbog simptoma kao što su intenzivno češanje ili respiratorni problemi.

Zlatni retriver

Najpopularnija pasmina pasa u SAD-u, zlatni retriver, također je podložna alergijama na hranu i okolišne faktore. Zbog njihove duge dlake, simptome nije uvijek lako primijetiti, pa vlasnici trebaju biti posebno oprezni.

Foto: Pixabay

Njemački ovčar

Odan i inteligentan, njemački ovčar je posebno sklon alergijama na hranu. "Njemački ovčari mogu godinama konzumirati određene namirnice bez problema, da bi iznenada razvili reakciju", dodao je McCormack.

Koker španijel

Koker španijeli su posebno osjetljivi na inhalacijske alergije, slično kao i peludna groznica kod ljudi. Iritacija uzrokovana peludom ili prašinom može uzrokovati svrbež, infekcije uha i čak gubitak dlake.

Bokser

Bokseri su najosjetljiviji na alergije na hranu, posebno na proizvode na bazi žitarica, poput kukuruza ili pšenice. "Simptomi kod boksera mogu uključivati gastrointestinalne tegobe, a u ozbiljnim slučajevima gubitak težine ili dehidraciju", rekao je McCormack.

Foto: Pixabay

Kronične alergije mogu utjecati na opću kvalitetu života psa, a potencijalni vlasnici moraju biti spremni upravljati tim stanjima.

Znakovi alergija kod pasa su:

  • češkanje i svrbež
  • pretjerano lizanje
  • crvena, iritirana koža
  • povraćanje i proljev
  • kihanje i suzne oči.

Ako mislite da vaš pas možda ima alergije, počnite promatrati i dokumentirati simptome. Kada primijetite ove znakove, konzultirajte se s veterinarom kako biste dogovorili pretrage i utvrdili najbolji način liječenja.

Vlasnici koji razmišljaju o nabavi pasmine sklonije alergijama trebali bi biti svjesni znakova i spremni pružiti posebnu njegu kada je to potrebno. Osim navedenih vrsta pasa, postoje i druge pasmine koje su sklone alergijama, stoga je potrebno dobro se raspitati o porijeklu i genetici psa kojeg nabavljate. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.