Prijatelji životinja traže ukidanje utrka magaraca: "Izazivaju bol i patnju"

Foto: Prijatelji životinja

LJETO u nekim hrvatskim turističkim mjestima ne može proći bez utrka magaraca. U Crikvenici, Tribunju, Vodnjanu, Posedarju i Tisnom jahači jašu magarce i tako zabavljaju turiste. Međutim, takvi prizori nisu svima ugodni. Udruga Prijatelji životinja apelirala je na gradove i općine da ne iskorištavaju životinje radi turističke promocije. No odgovor je dobila jedino od farme koja iznajmljuje magarce za utrke, s objašnjenjem da magarce koriste u tu svrhu kako bi ih očuvali.

"Očuvanje pasmina i lokalne tradicije ne smije se prelamati preko leđa životinja, što se u slučaju utrka magaraca doslovno događa. Životinjama se na leđa stavljaju teški ljudski tereti i tjera ih se da pritom još i trče, čime dolazi do deformacije tkiva u leđima zbog izloženosti težini jahača i do boli", kažu Prijatelji životinja.

Ističu da izlaganje visokim temperaturama, uz napore tijekom utrka, može dovesti do ozbiljnih posljedica za magarce, poput dehidracije i toplinskog udara.

"Jahači, često puno veći od magaraca, dodatno pogoršavaju patnju životinja jer ih izlažu štetnim opterećenjima. Bizarni prizori izgledaju kao da je odrasla osoba zajahala većeg psa. Jednako apsurdno bilo bi natjecanje na kojem bi djecu osnovnoškolske dobi tjerali da na svojim leđima nose roditelje", upozoravaju.

"Na samim utrkama vlada velika buka od povika i navijanja publike, što je također stresno za magarce. Kako bi se izbjegle 'nezgode' tijekom utrka, magarcima se satima prije natjecanja uskraćuju hrana i voda. Neki trkači tijekom utrke udaraju svoje magarce kako bi trčali brže. Ovakve manifestacije krše Zakon o zaštiti životinja, koji zabranjuje prisiljavanje životinja na neprirodno ponašanje, te izazivanje boli, patnje, ozljeda ili straha", napominju.

Zaključno ističu da se zaštita magaraca i očuvanje izvornih pasmina mogu promovirati i bez jahanja na njima.

"Očuvati pasminu ne podrazumijeva upregnuti je radi zabave ili dobivanja ekonomske koristi, već joj omogućiti što prirodnije uvjete življenja kako bi mogla zaista održavati svoju ulogu u ekosustavu. Utočišta za životinje primjer su kako se može odlično provoditi edukacija među djecom bez jahanja ili drugih vrsta iskorištavanja", kažu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.