Osam pasmina pasa koje ne podnose mačke

Foto: Pixabay

LJUBAV prema oboje, mačkama i psima, ne mora biti isključiva pa će oni koji već imaju mačku u svom kućanstvu nerijetko obitelji htjeti dodati i psa. Naravno, ovo je trenutak u kojem se javljaju određene sumnje, a jedna od njih je svakako ona – koju pasminu psa izabrati da se slaže s mačkom.

Kao što postoje pasmine pasa koje uživaju u društvu drugih životinja, pa tako i mačaka, postoje i one koje najvjerojatnije neće podnositi zajednički život s njima. Kako biste izbjegli neugodno iznenađenje, prije nego što nabavite psa, trebali biste se informirati o tome koje se pasmine pasa nikako ne slažu s mačkama.

Iako je svaka potpuna generalizacija pogrešna i mnogi psi i mačke koji su odrasli zajedno mogu se odlično slagati, potrebno je imati na umu da je kod nekih pasmina nagon za lovom i hvatanjem plijena itekako izražen. Samim time, ako nabavite psa koji ima izražen lovački nagon, velika je mogućnost da se nikako neće slagati s mačkom, piše PetHelpful.

Afganistanski hrt

Afganistanski hrt velik je pas iznimne brzine i teško se bori protiv svojeg nagona koji ga tjera da lovi životinje manje od njega, u tu kategoriju spadaju i mačke. Ono što ga čini posebno opasnim upravo je njegova brzina, pa bi mački moglo biti teško pobjeći ako ju pas počne gnjaviti.

Engleski kratkodlaki hrt

Ovo je još jedna pasmina s velikim nagonom za lov i iznimnom brzinom. To su karakteristike zbog kojih će teško odoljeti lovu na vašu mačku. Mogao bi biti posebno opasan za male mačiće, pa bi bilo dobro da ipak odustanete od ideje nabavljanja hrta ako već imate mačku.

Jack Russell terijer

Energičan pas, kojeg često opisuju kao vrlo tvrdoglavog, vrlo je malen, ali to ga ne sprječava da bez problema lovi mačku na duge staze, ako to poželi. Veoma su tvrdoglavi i odlučni, pa ga se mačka na koju se namjerio neće tako lako riješiti. Iako se pravilnom socijalizacijom mogu naviknuti na druge životinje u svom domu, velika je vjerojatnost da će i dalje ponekad htjeti loviti druge životinje. Više o pasmini saznajte ovdje.

Bigl

U prošlosti bigl je bio lovački pas. Iako nije brz kao neke vrste hrtova ili vajmarski ptičar, zbog svoje sitne građe lako se zavlači na nedostupna mjesta, baš kao i mačka. To znači da će mačka teško pronaći mjesto na koje se može sakriti kako bi mu pobjegla. Jednom kada bigl zarobi mačku, moguće je da će neumorno lajati sve dok ga vlasnik u tome ne prekine.

Samojed

Ovo je jedna od onih pasmina koje zbog svog izraza lica izgledaju veoma dobroćudno. Unatoč tome, ne dajte se zavarati – i samojedi uživaju u lovu na male životinje. Mačka neće cijeniti njegovu igru lovice, čak i ako njegova namjera nije da joj naudi.

Vajmarski ptičar

Pravi lovački i radni pas koji zahtijeva mnogo aktivnosti. Namijenjen je vlasnicima koji imaju vremena za duge šetnje u prirodi. Mačke može tolerirati, ali puno je vjerojatnije da to neće činiti s obzirom na tendenciju da slijedi jak poriv za lovom. Bez obzira koliko dugo poznaje neku mačku, vjerojatno će je progoniti.

Sibirski haski

Sibirski su haskiji stvoreni tako da podnose velike hladnoće te istovremeno budu iznimno spretni u lovu na plijen. S obzirom na to da potječu iz hladnih krajeva gdje je količina hrane ograničena, nije čudno da su razvili iznimno snažan nagon za lovom. Iako ih se pravilnom socijalizacijom može naučiti na to da se slažu s drugim životinjama, jednom kada je pas stariji, a prije nije živio s mačkom, moguće je da će je smatrati hranom, piše Dogster.

Jorkširski terijer

Mali, samopouzdani i glasni pas kojemu se najvjerojatnije neće svidjeti ako vidi vlasnika kako mazi mačku. Kao i ranije spomenuti Jack Russell terijer, i jorkširski terijer sklon je tvrdoglavosti i nepodopštinama. Rado će loviti male životinje, ali i mačke ako mu se za to ukaže prilika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.