Ovako izgleda opuštanje konja u Gorskom kotaru tijekom ljetnih vrućina

Foto: Ivana Tilošanec

KONJI su plemenite životinje kojima se mnogi od nas često dive iz daljine, a osobito su simpatični kada ih uhvatite u ponašanjima koja im nisu svojstvena - ili barem vi mislite da nisu. Inače, konji dobro podnose vrućine jer znojenjem održavaju optimalnu tjelesnu temperaturu.

Naravno, kako bi se i na iznimno visokim temperaturama osjećali ugodno, potrebno je osigurati im stalan pristup svježoj vodi i hladu u koji se mogu skloniti kada im postane previše toplo na izravnom suncu. Vlasnica dva prekrasna konja Nikija i Marte s nama je podijelila video u kojem njezini ljubimci uživaju u valjanju u travi te se tako zabavljaju i hlade.

 

"Živimo u Zagrebu, pa su konji preko godine smješteni u Konjičkom centru Miklin. Kako temperature ovdje ljeti često prelaze 30 stupnjeva Celzijusevih, konji vani ne borave cijeli dan. Izvodimo ih u laganu šetnju u jutarnjim satima, a ostatak dana provode u hladu u svojim boksevima", započinje Ivana Tilošanec.

U nastavku nam je ispričala da upravo zbog ovih vrućina svako ljeto odlaze u Mrkopalj u Gorskom kotaru, gdje imaju vikendicu. Kako bi i njihovi konji uživali u nešto nižim temperaturama, Ivana Tilošanec uvijek ih dovodi sa sobom.

Video je nastao jednog jutra kada su stigli iz Zagreba, u kojem je tada bilo 30 stupnjeva, do imanja u Gorskom kotaru, gdje je bilo čak deset stupnjeva manje. Trava je bila rosna i idealna za valjanje, pa su se konji odmah opustili ili, kako bi rekla sugovornica, "bacili sve četiri u zrak".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.