Pitate se zašto vaš pas zakopava hranu i igračke? Evo odgovora

Foto: Shutterstock

VEĆINA vlasnika pasa barem je jednom svjedočila zanimljivom ponašanju svog ljubimca: zakopavanju kostiju, igračaka ili drugih predmeta u dvorištu, parku ili čak unutar kuće. Iako se ovo ponašanje može činiti čudnim ili zabavnim, iza njega krije se duboko ukorijenjen instinkt koji potječe iz drevnih vremena.

Instinkt preživljavanja

Psi, kao potomci vukova, naslijedili su mnoge instinkte svojih predaka, a jedan od njih je zakopavanje hrane. U divljini vukovi često love više nego što mogu odmah pojesti. Kako bi osigurali preživljavanje u razdobljima oskudice, zakopavaju višak hrane na sigurnom mjestu, skrivenom od drugih predatora. Ovaj oblik ponašanja, poznat kao "kapsulacija", omogućuje im da sačuvaju hranu za kasnije.

Iako današnji psi ne moraju brinuti o preživljavanju, njihov instinkt za zakopavanje i dalje je prisutan. Mnogi psi zakapaju kosti, igračke ili čak predmete koje smatraju vrijednima ili posebnima. Na taj način, oni imitiraju svoje divlje pretke i stvaraju svojevrsnu "zalihu" za kasnije.

Foto: Pixabay

Sigurnost i privatnost

Još jedan razlog za zakopavanje može biti osjećaj sigurnosti i privatnosti. Psi možda osjećaju da su njihovi predmeti sigurniji ako su skriveni od drugih pasa ili čak ljudi. Ovo ponašanje može biti posebno izraženo u kućanstvima s više kućnih ljubimaca, gdje pas osjeća potrebu da zaštiti ono što smatra svojim.

Osobnost i temperament

Ne pokazuju svi psi jednaku sklonost zakopavanju. Ovo ponašanje može varirati ovisno o temperamentu i osobnosti psa. Neki psi imaju izraženiji nagon za zakopavanjem, dok drugi mogu rijetko ili nikad pokazivati ovo ponašanje. Pasmine koje su uzgajane za rad ili lov, poput terijera, imaju veću tendenciju zakopavati predmete zbog svog jakog instinkta za kopanje.

Ako vaš pas zakopava predmete unutar kuće, to može biti znak da traži sigurno mjesto za svoje dragocjenosti. Na primjer, može pokušati sakriti igračku ispod jastuka ili u kutu sobe. Ovo ponašanje može biti simpatično, ali ponekad i izazovno, posebno ako vaš pas odluči zakopati predmete na neprimjerenim mjestima.

@lifeofrescuepupintoronto No one will find my stuffie in here! #fyp #myheart #puppylove #rescuedog #dogsoftiktok #dogs #dog #adventuresofallen #hidingmytoy ♬ Clumsy Situations - Eitan Epstein Music

Što napraviti?

Ako vaš pas zakopava predmete, najbolje je pustiti ga da to radi, ako ne uzrokuje štetu. Ovo ponašanje je prirodno i može mu pružiti osjećaj zadovoljstva i sigurnosti. Međutim, ako postane problematično, poput kopanja rupa u vrtu ili zakopavanja stvari u kući, možete ga preusmjeriti na alternativne aktivnosti ili mu pružiti igračke koje su specijalno dizajnirane za žvakanje i skrivanje.

Zakopavanje kostiju i igračaka duboko je ukorijenjeno u instinktima pasa. Iako su evoluirali i prilagodili se životu s ljudima, njihovi drevni instinkti i dalje utječu na njihovo ponašanje. Razumijevanje ovih instinkta može nam pomoći da bolje razumijemo naše pse i stvorimo okruženje koje im omogućuje zadovoljavanje svojih prirodnih potreba.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.