Prijatelji životinja osudili najavljenu štraparijadu u Popovači, traže da se otkaže

Foto: Prijatelji životinja

NAKON protuzakonitih odobrenja održavanja štraparijada ove godine u Velikoj Gorici i kod Lonjskog polja, veterinarska inspekcija prošlog je mjeseca odbila dati suglasnost za održavanje štraparijade kod Požege. Riječ je o natjecanju konja u povlačenju trupaca. 

No, udruga Prijatelji životinja javlja da je nova štraparijada najavljena za sljedeći vikend, a trebala bi se održati u Popovači. U prijavi Državnom inspektoratu, Prijatelji životinja zatražili su da veterinarska inspekcija ne izda suglasnost za održavanje štraparijade te da tržišna inspekcija spriječi nezakonito stjecanje profita na štetu životinja, s obzirom na najavljen nagradni fond od 5000 eura.

Naveli su da su štraparijade protuzakonite jer krše mnoge odredbe Zakona o zaštiti životinja. Naime, Zakon ne dopušta korištenje kopitara za nošenje i vuču drva iz šume, osim u teško pristupačnim područjima gdje to nije moguće na drugi način.

"Time se, bez iznimaka, jasno zabranjuje bilo kakvo drugo korištenje kopitara za vuču trupaca, a samim time i bilo kakvo korištenje kopitara na tzv. štraparijadama. Osim toga, Zakon zabranjuje i prisiljavanje životinja na ponašanje koje kod njih izaziva bol, patnju, ozljede ili strah", pojašnjavaju Prijatelji životinja.

"Pobjeda jamči značajnu zaradu i porast vrijednosti konja"

"Vlasnici, kao dio redovite pripreme za štraparijade, konje rutinski 'kondicijski treniraju' udaranjem drvenim batinama u štalama, sve s ciljem da dobiju poslušne konje s usađenim strahom. Ti konji će već na povik i podizanje ruke automatski povlačiti teške trupce na ovim natjecanjima", dodaju.

Prema Prijateljima životinja, konji su na štraparijadama "izloženi teškom fizičkom naporu, urlanju gomile ljudi, buci automobila, vrućinama i nezaštićenosti od jakog sunca".

Foto: Prijatelji Životinja

"Muče se kako bi povukli teške trupce; uznemireni su, povlače se, propinju na stražnje noge. Vlasnici ih s prednje strane grubo povlače za žvale, a potezanjem dizgina i podbradnog lanca uzrokuju dodatnu oštru bol u ustima i čeljusti konja. Neki vlasnici udaraju konje bičem prije natjecanja ili ih drogiraju", navode te ističu da je problem i u tome što "pobjeda jamči značajnu zaradu i porast vrijednosti konja, koje onda mogu prodati za mnogo veće iznose od onih za koje su ih kupili".

"Pobjedniku poraste cijena na do 10 tisuća eura, a zlostavljači na takva dva do tri konja godišnje, koje jeftino kupe i skupo prodaju, zarade godišnju ili dvogodišnju plaću.Zaradu donosi i ilegalno klađenje na iznose od nekoliko desetaka tisuća eura. Ni štraparijada, koja je najavljena u Popovači, ne održava se radi očuvanja konja, već radi klađenja, zarade i zabave", upozoravaju Prijatelji životinja.

Zaključno, smatraju da "štraparijade ne služe promicanju ljubavi prema konjima i očuvanju konja kao kulturne baštine, već profitiranju na mučenju životinja".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.