Stvari koje vaša mačka mrzi, a sigurno ih radite

Foto: Pexels

VLASNICI mačaka rijetko kada žele da njihovoj ljubimici bude neugodno i obično čine sve kako bi joj ugodili. Nažalost, budući da ne govorimo mačjim jezikom, ponekad nismo svjesni da određena ponašanja, koja su za nas normalna, mačkama itekako idu na živce.

Podizanje mačke kako biste je mazili

Ovo su životinje koje vole vlastito vrijeme i često ne žele biti ometane dok se odmaraju. Ako priđete mački i podignete je, a ona vam nije dala do znanja da se želi družiti, moguće je da će pokušati pobjeći od vas ili samo čekati da sve završi. Najbolji pokazatelj prema kojem ćete znati je li mačka trenutno raspoložena za maženje, zapravo je njezin prilazak. Najbolje bi bilo da ju pustite da vam se približi onda kada sama bude spremna za to.

Direktan kontakt očima

Mačkama izravan kontakt očima zapravo predstavlja prijetnju. Nikada ne bi pogledale drugu mačku ravno u oči, osim ako se ne pripremaju za borbu. To ne znači da vas mačka uopće ne gleda, već da to čini smirenim izrazom lica i poluzatvorenih očiju. Pokušajte joj uzvratiti na isti način.

Pozivanje mačke korištenjem neobičnih zvukova

Kada se spustite na koljena ili čučnete u smjeru mačke, većini je jasno da je vrijeme za maženje. Međutim, navika koju mnogi ljudi imaju jest dozivanje mačke zvukovima poput "pspsps", što se mačkama zapravo ne sviđa.

Ovaj zvuk mačku podsjeća na siktanje, koje zapravo nije pozitivno. Mačke sikću na ljude i druge životinje kada su nezadovoljne. Umjesto toga, probajte oponašati mijaukanje, jer je ovo ponašanje koje su razvile kako bi komunicirale s ljudima.

Čišćenje mačkinih stvari sredstvima s jakim mirisom

Mačkin je njuh višestruko jači od ljudskog, i to je nešto što trebate uzeti u obzir kada čistite njihove stvari. Naime, mačke ostavljaju svoj miris kako bi označile teritorij i ostavljale "poruke" drugim mačkama. Nagla promjena mirisa može ih lako dezorijentirati.

Umjesto sredstava za čišćenje s jakim mirisima voća (limun ili naranča), odaberite sredstva koja uopće nemaju miris. Ako, primjerice, imate nekoliko deka na kojima vaša mačka voli spavati, ne perite ih u isto vrijeme. Neka jedna deka uvijek ima poznati miris kako bi se mačka osjećala što ugodnije.

Igra s laserima

Nebrojeno puta ste vidjeli mačke koje izgledaju kao da apsolutno uživaju u igri s laserima. Mala crvena točkica pomiče se po zidu ili namještaju, a mačka je neumorno pokušava uhvatiti. Mačke imaju jak nagon za lovom i normalno je da će slijediti nešto što im pokušava izmaknuti iz šapa.

Problem nastaje jer u igri s laserom zapravo nemaju što uhvatiti. Nakon ove igre, mačka zapravo ništa nije uhvatila, što lako može dovesti do frustracije. Iako se većina mačaka smiri nedugo nakon što je igra gotova, postoje i one koje će zbog frustriranosti početi s neželjenim ponašanjem, kao što je grebanje namještaja.

Također, prilikom igre s laserom, trebali biste pripaziti da joj laser slučajno ne uperite direktno u oko. Možda bi ipak bilo bolje da umjesto lasera nabavite drugačiju igračku, npr. štap kojemu na vrhu visi igračka koju će mačka zapravo moći uhvatiti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.