Generacija Z potpuno je promijenila značenje ovog emotikona i želi ga zabraniti

Generacija Z baš ne podnosi emotikon palac gore.

Već je poznato da je generacija Z drugačija od prethodnih po svom ponašanju. Dok milenijalci i oni stariji često koriste emotikon palac gore kako bi iskazali slaganje s nečim, davanje odobrenja ili označili da je nešto pročitano, generacija Z taj emotikon želi - zabraniti.

"To mi je uznemirujući odgovor"

Mladi taj emotikon tumače prilično drugačije. Smatraju ga "uznemirujućim, pasivno-agresivnim i neprijateljskim". U objavi koja je u međuvremenu obrisana s Reddita jedan korisnik pitao je: "Zar ja nisam dovoljno odrastao da mi emotikon palac gore bude prihvatljiv?"

Objasnio je povod svoje objave. "Počeo sam raditi 'odrasli' posao na kojem koristimo Microsoft Teams kako bi se povezali jedni s drugima. Trenutno postoji samo nekoliko emotikona pomoću kojih možete reagirati na poruku (osim ako odgovorite, onda možete koristiti bilo koji). 

Većina ljudi na poslu koristi emotikon palac gore. Ja ga ne koristim često. Ili reagiram srcem ili odgovorim kratko sa 'super' ili 'hvala'. Osjećam da koristim previše uskličnika, ali to je druga priča. U svakom slučaju, mislim da je normalno reagirati palcem gore, ali još uvijek mi je to uznemirujući odgovor. Osjeća li se još netko tako?" napisao je u svojoj objavi. 

To je pitanje, očekivano, potaknulo raspravu u komentarima. Jedna osoba je napisala: "Zašto je to uznemirujuće? Na 90% poruka tako odgovaram. Imam skoro 40 godina pa me zanima je li to neka generacijska stvar? Ja bih bio uznemiren da mi netko odgovara srcem."

@genxjono Whatever. Like...literally gag me with a spoon. The 👍 emoji crisis is upon us. #thumbsup #genx #genz #millennial #boomers #generations #generationx #generationgap ♬ original sound - John Kotrides

Pripadnica generacije Z pojasnila je zašto je palac gore mladima uznemirujući: "Da objasnim stav mladih ljudi, emotikon palca gore je pasivno-agresivan. Nepristojno je ako netko pošalje taj emotikon. To je generacijska razlika u komuniciranju, ali generacija X ga stalno koristi. Trebalo mi je da se naviknem na to na poslu i da shvatim da to ne znači da su ljuti na mene."

@jamesefhawkins The thumbs up emoji 👍 doesn't mean what you think it means. I've always used it as a way of being super positive at work. But I've been told it's a sarcastic emoji and people use it to say "well done you" 👌. #thumbsup #thumbsupemoji #emojis ♬ The Perfect Girl (Instrumental) - The Freefall & Undoing & 空の

Novinar Forbesa: Ovo je zabrinjavajuće

John Brandon za Forbes je pisao o toj temi. Tada je otkrio da ga zbunjuje što se emotikoni koje on svakodnevno koristi u svom poslu nalaze na udaru kritika, među kojima je i palac gore. 

"Palac gore je vrlo čest na Facebooku. Prema nekim novim istraživanjima, nekoliko emotikona palo je u nemilost generacije Z. Jedan mladić rekao je da mu je neugodno koristiti palac gore jer mu se čini previše naglim, čak i nepristojnim. Mislio sam da je palac gore potvrda dogovora, ali pokazalo se da je taj emotikon sada nepristojan", piše John. 

Napomenuo je da je zabrinjavajuće što se značenje svega brzo mijenja, pa tako i emotikona. Smatra da su emotikoni jedan od oblika komunikacije koji se mora razumjeti te da ne smiju imati skrivena značenja ili implikacije. 

@newshubnz There's controversy among Kiwis as a new emoji poll has revealed a generational divide - the culprit is this emoji 👍 #fyp #foryoupage #emoji #thumbsup #nz #newshub ♬ original sound - Newshub

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.