Kevin Costner stavio je kuću pod hipoteku i snimio film. To je bila užasna ideja

Foto: Press

Kevin Costner još je jedna zvijezda koja je otkrila da projekti iz strasti ne donose uvijek veliku zaradu na kino blagajnama, piše The Hollywood Reporter.

Slavni glumac doslovno se kockao s vlastitim rančem radi filma Horizont: Američka saga, stavivši pod hipoteku svoje imanje u Santa Barbari i uloživši 38 milijuna dolara vlastitog novca u trosatni film, koji bi trebao biti prvi u četverodijelnoj seriji o zapadnoj ekspanziji prije i poslije građanskog rata.

Costner je film režirao, bio njegov koscenarist te glumi u njemu, no potez mu se zasad nije isplatio - Horizont: Američka saga zaradio je samo 11 milijuna dolara prvog vikenda prikazivanja. No ovo nije prvi put da je Costnerov projekt iz strasti prošao loše.

Producirao je, glumio i kasnije preuzeo redateljsku palicu u Waterworldu iz 1995., ambicioznom postapokaliptičnom blockbusteru opisanom kao Mad Max na vodi. Uložio je 22 milijuna dolara vlastitog novca u film koji je tada smatran jednim od najskupljih filmova ikada snimljenih, a kada su ga kritičari vidjeli, također su ga ocijenili kao jedan od najgorih filmova ikada snimljenih.

Ali Horizont je trebao biti drugačiji. Dobitnik Oscara bio je jako ponosan na uspjeh svoje televizijske hit serije Yellowstone, uvjeren da će ga deseci milijuna obožavatelja slijediti u kina kako bi ga vidjeli u još jednom vesternu, koji je ovaj put režirao. Barem tijekom vikenda otvaranja, to se nije dogodilo, a publika je umjesto toga trošila svoj novac na nastavke provjerenih franšiza.

Izvrnuto obrnuto 2 je treći vikend zaredom predvodio domaći box office i zaradio je više od milijardu dolara diljem svijeta, što ga čini prvim filmom kojem je to uspjelo nakon Barbie prošlog ljeta. Na drugom mjestu je A Quiet Place: Day One, prequel popularne franšize trilera, koji je zaradio impresivna 53 milijuna dolara na domaćim blagajnama, što ga čini najvećim otvaranjem franšize ikada.

Fanovi Yellowstonea nisu bili dovoljni

Iako je Costner desetljećima stvarao priču o istraživanju američkog zapada, tek nakon što je glumio Johna Duttona u Yellowstoneu, Horizont je konačno postao stvarnost. Warner Bros. se nadao da će obožavatelji serije pohrliti u kina pogledati Horizont, donoseći ogroman profit na blagajnama.

Yellowstone je bila najgledanija kabelska serija u 2018. i 2019. godini, a imala je gotovo sedam milijuna gledatelja u svojem premijernom emitiranju na CBS-u u jesen 2023. Konvencionalno razmišljanje među box-office stručnjacima bilo je da će obožavatelji Yellowstonea biti glavna publika koja će podržati Horizont te da će film na otvaranju zaraditi od 15 do 20 milijuna dolara.

Unatoč lošim recenzijama filmskih kritičara nakon svjetske premijere na Filmskom festivalu u Cannesu i ocjeni na Rotten Tomatoesu od samo 40%, vjerovalo se da će Costnerova glavna publika doći u kina. I jesu - na neki način.

Tjedno izvješće o kino blagajnama studija Warner Bros. otkrilo je da se pet kina u kojima je Horizont zaradio najviše novca nalaze u regijama zemlje u kojima je Yellowstone popularan i gdje kauboji još uvijek žive - Utah, Texas, Arizona i Oklahoma.

Costner ima puno manju ulogu nego što to prikazuju reklame

Dakle, iako su Costner i Warner Bros. bili uspješni u reklamiranju filma, to nije bilo dovoljno. Iako su fanovi Yellowstonea brojni, Horizontu je trebalo više ljudi da se natječe s poznatim nastavcima poput Izvrnuto obrnuto 2 i A Quiet Place: Day One. Horizontu je trebalo više od tvrdokornih fanova Yellowstonea da osvoji kino blagajne, ali ni ta glavna publika možda nije bila potpuno zadovoljna.

Unatoč tome što je zaštitno lice franšize i njezina zvijezda, Kevin Costner zapravo se ne pojavljuje puno u Horizontu, tek sat vremena nakon početka i rijetko ga se viđa nakon toga. Costner glumi Hayesa Ellisona, bjegunca koji je ubio čovjeka, a film povremeno provjerava kako mu ide, ali većinom se vrti oko Indijanaca koji napadaju naselje zvano Horizont, vojnika na obližnjoj vojnoj postaji i karavana koje putuju u Horizont.

Nedostatak Costnera u filmu velika je mana. Za razliku od televizije, gdje će zadirkivanje eventualnog pojavljivanja zvijezde odvući publiku prema sljedećoj epizodi, filmovima je teže prihvatiti takav pristup kada gledatelji moraju čekati sljedeći nastavak mjesecima ili čak godinama, a ne tjedan dana.

Projekti iz strasti rijetko daju rezultate

Nesiguran početak Costnerova strastvenog projekta mogao bi otići u dva smjera. Iako postoji nekoliko slučajeva u povijesti filma kada je redatelj uložio vlastiti novac u film i požnjeo ogroman uspjeh (na primjer Ratovi zvijezda: Carstvo uzvraća udarac Georgea Lucasa i Muka Kristova Mela Gibsona), većinu vremena redatelji koji se sami financiraju nikada ne dobiju taj novac natrag, za što su najbolji primjeri Orson Welles i Francis Ford Coppola.

Prerano je reći hoće li se to dogoditi Costneru, ali on je vezan za filmsku franšizu i vjerojatno je sudjelovao s više od 38 milijuna dolara, koliko se navodilo u početku. Prema Varietyju, Costner i njegovi investitori plaćaju marketing Horizonta, što iznosi oko 30 milijuna dolara. Warner Bros. uzima samo 8% zarade filma na blagajnama, što znači da, ako se film uspije oporaviti, glumac će uzeti značajan dio zarade.

Ipak, neki smatraju da je prava zarada za film u streaming servisima, a ne u kinima. "Streaming potencijal za ovu franšizu je ogroman, a ona bi mogla biti privlačna starijoj demografskoj skupini koja inače ne ide toliko često u kino", ustvrdio je box office analitičar Paul Dergarabedian.

Iako je Horizont: Chapter 2 inicijalno najavljen da će doći u kina 16. kolovoza, kasnije je povučen iz kino distribucije te ide direktno na streaming servise. Chapter 3 je započeo snimanje i trebao bi imati premijeru u svibnju 2025., a Chapter 4 je još uvijek samo u razvoju. Hoće li Costner naposljetku uspjeti dovršiti svoju četverodijelnu sagu, priča je koja bi vrlo lako mogla postati saga za sebe.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.