Održano još jedno "potezanje" otočića Mrduje. Evo o čemu je riječ

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Više od 300 brodica sudjelovalo je na "potezanju" Mrduje, otočića na pola puta između Brača i Šolte, koja jednom godišnje postaje predmetom bodulskog natezanja, a, iako se ni ove godine nije pomakla, pobjeda je nakon neizvjesnog odmjeravanja pripala Bračanima.

Veliko finale trodnevne manifestacije Mrduja Fest održano je u subotu kada su Milnarani i Stomorani tradicionalno privezali otočić za svoje pasare, leute, glisere i koće i upustili se u potezanje, svatko na svoju stranu. Bračani su osvojili simboličan posjed nad Mrdujom na godinu dana, priopćili su u nedjelju organizatori, navodeći da je sam čin potezanja Mrduje svjedočanstvo samoironičnog otočkog humora,

Budući da se ni ove godine po 15. put Mrduja nije pomakla, za pobjedu se bodovao broj brodica sa svake strane; a kako bi natjecanje bilo što pravednije, na komandnom brodu održana su dodatna natjecanja za dodatne bodove. Pobjednik je proglašen u večernjim satima u Milni, pri čemu je prošlogodišnji pobjednik, predstavnik Šoltana, načelnik Nikola Cecić Karuzić uručio milnarskom načelniku Frani Loziću posjedovni list otočića.

Mrduja je vječni razlog prepirki mještana dva otoka

Mrduja je smještena u Splitskim vratima, zapadno od Brača i istočno od Šolte i "vječni" je razlog prepirki mještana ta dva otoka.

Manifestacija oživljava legendu koja pripovijeda da su Milnarani, kad su se domogli novca, poslali nekoliko svojih bogatih trgovaca u Mletke da kupe pamet. 

Mletački trgovac im je dao tikvicu, dobro začepljenu i naložio da je otvore na trgu kako bi pamet polako doprla svima. No oni su je prisvojili za sebe, sklonili na Mrduju, a kad su je otvorili ugledali su miša. Potom su ipak odlučili biti fer, povući otočić Mrduju u milnarsku valu kako bi pamet svi dobili.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.