Ovo su sve pjesme koje su bile #1 hitovi u Hrvatskoj u prvoj polovici 2024.

Foto: Antonio Ahel/ATA Images/Davor Puklavec/PIXSELL

Dobro je poznato da hrvatski glazbeni trijumvirat na relaciji autori-mediji-udruge fenomenalno radi svoj posao. To je modernu hrvatsku glazbu dovelo do ugleda koji uživa u regiji i svijetu.

Dok svima nama brojni domaći hitovi jednostavno ne izlaze iz ušiju, ZAMP je prošle godine uprihodio skoro 24 milijuna eura za najemitiranije autore, a radnici ZAMP-a su za taj pothvat uprihodili 73 tisuće eura. To nije ni dvostruko više od naknade za prijevoz, rad na terenu i odvojen život, koja iznosi 46 tisuća eura! Skromno!

Svakako puno skromnije od članova predstavničkih i izvršnih tijela te povjerenstava, koji su smatrali pravednim svoju plemenitu službu nagraditi s čak 286.944,39 eura!

Bilo kako bilo, želim vam predstaviti fenomenalne singlove koji su vladali top ljestvicama prvu polovicu ove godine, da svi zajedno budemo sigurni da je naša glazbena industrija u sigurnim rukama. Zlobnici (ne ja) će reći da od ove točke samo može biti bolje, ali prosudite sami.

Napomena - na ovom popisu su isključivo pjesme koje su bile na prvom mjestu. Na dnu imate anketu s kumulativno najemitiranijim pjesmama.

Pet izvođača koji su imali broj jedan hit u 2024. (i koliko tjedana):

  • Igor Delač - Svaki dan dobar dan (3 tjedna), Bez tebe (1 tjedan)
  • Baby Lasagna - Rim tim tagi dim (11 tjedana)
  • Oliver - Ne mogu ti reći (3 tjedna)
  • Vatra - Slatke suze, gorka ljubav (7 tjedana)
  • Parni valjak, Igor Drvenkar - Sad kad znaš (1 tjedan)

1. Baby Lasagna - Rim tim tagi dim (autor Marko Purišić, 11 tjedana na broju 1)

Ne trebam puno riječi trošiti na ovu pjesmu niti možemo izvući pametne zaključke za širu sliku. Radi se o potpunoj anomaliji koja je protivna svemu što hrvatska glazbena industrija forsira te uspjehu koji se dogodio tako što je došla u prvi plan greškom organizatora Dore. Drugim riječima, Rim tim tagi dim i karijeru Baby Lasagne nije se smjelo dopustiti.

Sad već kultni hit Marka Purišića imao je trnovit put do naših radiostanica, koje su mu odolijevale sve dok nije postalo kristalno jasno da baš svi žele čuti Rim tim tagi dim puno više od bilo kakve kamilice koja se plasirala u to vrijeme. Radio je praktički bio prisiljen na emitiranje hita godine tek nakon što su Eurosong kladionice uvažile veliku opasnost za ESC favorite. Javnost je na glasanju kolektivno ismijala perjanice emitiranja: Vatru, Pavel, Kedžu i - s dobrim razlogom - Sašu Lozara.

Baby Lasagna debitirao je tek na 24. mjestu, usprkos teškom favoriziranju od javnosti i glazbenih entuzijasta po objavi. Tko je bio prvi?

2. Vatra - Slatke suze, gorka ljubav (autor Ivan Dečak, 7 tjedana na broju 1)

Sjećate se onih zabavnih vremena kad smo se svi pribojavali da će HRT nekako poslati Vatru na Eurosong?

>> Kupovina pregleda, pogodovanje i glupi izbori HRT-a: Dnora 2024

Lijepi dani u kojima se HRT hvalio Matanićevim spotom i ufao se u prođu na Eurosongu zahvaljujući autorskom peru Ivana Dečaka. Ne znam što je gore ostarjelo.

Jasno, ne brinem se za Ivana Dečaka jer su njegovi tantijemi kao i Republika Srpska - permanentna konstanta. Ne samo da je bio na broju jedan čim je pjesma izašla i ostao čak sedam tjedana na tom mjestu nego je iz top 10 ispao tek prvi tjedan svibnja - dakle ususret Eurosongu.

Slatke pare, gorak biznis!

3. Igor Delač (autori Miroslav i Ivan Zečić):

  • Svaki dan dobar dan (3 tjedna #1)
  • Bez tebe (1 tjedan #1)

Kao i sve iz Hit Factoryja Miroslava i Ivana Zečića, ove pjesme su završile na broju jedan. Zanimljivo, ovaj duo je vjerojatno vlasnik najviše #1 hitova u najmanje godina - čak 17 pjesama u samo 6 godina!

Na tome im mogu samo čestitati, kao i svi vi koji naizust znate brojne hitove koje su napravili za Noelle i Igora Delača!

(nažalost, ove dvije iznad su nepodnošljivo lišene mirisa i okusa)

4. Oliver - Ne mogu ti reći (autor Matko Šimac, 3 tjedna #1)

Nikakvih iznenađenja ovdje nema. Najveći interpretator kojeg smo ikad imali i posthumni singl nakon nekoliko godina medijske mitologizacije - jedina opcija je broj jedan. Pjesma je tipsko ostvarenje koje se ne izdvaja ni po čemu osim po Oliverovoj generacijskoj interpretaciji i odmjerenom aranžmanu. Sasvim dovoljno! Ali suočimo se s ovim: u ovakvoj konkurenciji Oliver bi imao broj jedan i da Aquarius provali u njegov mobitel i izda neki nasumični voice note.

5. Parni valjak, Igor Drvenkar - Sad kad znaš (autor Husein Hasanefendić Hus, 1 tjedan u 2024. + 6 tjedana u 2023. na broju 1)

Zanemarite na trenutak je li to u redu ili nije i odgovorite sami sebi na ovo pitanje: Bi li ova pjesma bila na top ljestvici da njen autor nije Hus?

Upravo tako.

I to je to! Oči vas ne varaju, u prvoj polovici 2024. godine na hrvatskim top listama imali smo samo pet (PET!!!) izvođača na vrhu!

Ukupni rezultat: jedna dobra pjesma, jedna prosječna pjesma koja se naslanja na ogromno ime i interpretaciju, jedna iritantna dječja pjesma, jedna pjesma koja zvuči kao da je AI generiran eksperiment oponašanja dad rock benda te dvije pjesme koje zaboravimo lakše nego Luka Modrić.

A sad anketa:

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.