Pitali smo prometnog analitičara ubrzava li više pritisaka na gumb zeleno na semaforu

Foto: Index

Nakon što je jedan zagrebački semafor zbunio čitatelje Indexa, obratili smo se prometnom analitičaru Željku Marušiću za pomoć. Upitali smo ga zašto aparat za pješake na ovom semaforu izgleda tako "zbunjujuće" te potražili savjet za pješake kada prelaze cestu tamo gdje je promet uređen semaforom.

@index.hr Znate li što treba pritisnuti za zeleno na semaforu? #promet #fyp #indexhr #kviz #kvizovi ♬ original sound - Index.hr

Zašto je uređaj s tipkom na semaforima?

Najprije nam je objasnio zašto je tipka za pješake uopće postavljena na semafore.

"Svi novi semafori za pješake trebaju biti regulirani uređajem prikazanim na slici. Razlog je u boljem iskorištenju prometnog kapaciteta semaforiziranog raskrižja i posebice kolnika sa semaforiziranom pješačkom zebrom. Naime, potrebno je optimizirati rad semafora kako u situacijama kad nema pješaka koji namjeravaju prijeći zebru semaforska regulacija ne bi nepotrebno palila zeleno svjetlo za pješake i crvenim svjetlom za vozila prekidala kolnički prometni tok", objasnio nam je Marušić.

"To se ne može napraviti elektroničkim senzorskim uređajem jer senzor ne može razlučiti osobe koje su u blizini zebre i žele ju prijeći te one koje se tu nalaze iz drugih razloga (stoje ili hodaju uzdužno s prometnicom) i nemaju namjeru prijeći zebru. Zbog toga barem jedan pješak koji namjerava prijeći preko zebre to treba verificirati pritiskanjem gumba (kruga s ispruženim kažiprstom) na pravokutnom uređaju uz semaforski stup", dodao je.

Hoće li se zeleno brže uključiti ako pješak stisne gumb više puta?

>>Novi ministar: Stajao sam na semaforu 20 minuta dok čovjek nije pritisnuo za zeleno

>>Ovo je kultna priča o Filipoviću i semaforu

Upitali smo ga i ono što zanima mnoge pješake - hoće li se semafor ubrzati ako tipku pritisnemo više puta?

"Gumb je dovoljno pritisnuti jedanput te se neće ubrzati paljenje zelenog svjetla za pješake ako se više puta pritisne gumb (neki ga iz nestrpljenja više puta pritišću, ali to ništa ne mijenja, kao ni u slučaju pozivanja lifta). Izveden je ravninski radi povećanja pouzdanosti i trajnosti (smanjenja rizika oštećenja i utjecaja vlage). Uređaj emitira isprekidani zvučni signal, koji višestruko povećava frekvenciju (brže tuli) pri paljenju zelenog svjetla. To je radi slijepih osoba, ali i poboljšanja informiranja onih koji čekaju na prelazak, kako bi pravodobno zakoračili na semafor", kaže.

Što koji simbol označava?

A što se tiče semafora koji je zbunio mnoge zagrebačke pješake - evo objašnjenja.

"Zbog toga uređaj ima: 1 – oznaku da je potrebno pričekati zeleno svjetlo, 2 – simbol pješaka (oznaku pješačkog prijelaza), 3 – gumb koji treba pritisnuti (krug s ispruženim kažiprstom), 4 – simbol zvučnog signala", objasnio nam je sve simbole na uređaju.

"Uređaj je koristan kako se zeleno svjetlo za pješake ne bi nepotrebno palilo te usporavalo prometni tok vozila na kolniku", naglašava.

"Ako je riječ o semaforu za pješački prijelaz na cesti, zeleno svjetlo na zebri (odnosno crveno na kolniku) pali se isključivo nakon pritiskanja gumba na pravokutnom regulacijskom uređaju postavljenom na semaforski stup. Na semaforiziranim raskrižjima pritiskanjem gumba ubrzat će se vrijeme paljenja zelenog svjetla na semaforu za pješačku zebru (palit će se u sljedećem ciklusu, po redoslijedu, a ako se ne pritisne, upalit će se svakog drugog ili trećeg ciklusa). Dakle, kad dođete do uređaja na semaforskom stupu, pritisnite ga jednom ako niste uočili da ga je netko već pritisnuo (što se verificira zvučnim signalom). Ako dulje čekate zeleno svjetlo, a netko drugi je pritisnuo gumb, nećete pogriješiti ako ga i vi jedanput pritisnete", zaključio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.