Srpkinja koja je radila na sezoni u Hrvatskoj: Svi me pitaju o zaradi

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL/TikTok

Srpska tiktokerica Ljubica Boljević objavila je video u kojem je pričala o sezonskom radu u Hrvatskoj. Prije dvije godine radila je na Hvaru, a prošlo ljeto u Dubrovniku te je odlučila odgovoriti na najčešća pitanja vezana za sezonski rad na hrvatskoj obali. Odgovorila je na pitanja o zaradi i svom iskustvu te navela preko kojih stranica je najsigurnije naći posao.

Ispričala je da je posao tražila na hrvatskoj stranici s oglasima te da je jako zadovoljna jer je sve provjereno i sigurno. Puno njezinih prijatelja našlo je poslove preko Facebook grupa u kojima su ponuđeni oglasi te su i oni bili zadovoljni. 

"Bitno je da se sporazumijevate sa strancima"

"Moj razgovor za posao bio je na engleskom jer je menadžer stranac i ne govori hrvatski jezik", rekla je i dodala da je za posao bio potreban strani jezik, pa su tako provjerili njezino znanje engleskog. "Nije nužno da znate engleski. Ako radite na recepciji ili kao konobar, trebali biste bar malo govoriti, bitno je da se možete sporazumjeti sa strancima. Ako ste kuhar ili sobarica i ne radite s ljudima, nije vam toliko potreban", objašnjava Ljubica. 

"Radna dozvola nije vaša briga"

"Radna dozvola nije vaša briga, nju rješava poslodavac. U suprotnom, nemojte ići raditi tamo gdje ju nećete dobiti", rekla je i dodala da Srbi bez problema mogu raditi u Hrvatskoj.

@ljubicaboljevic Upozorenje - video traje oko 7 minuta 🥹 ali pokusala sam da odgovorim na sva pitanja vezano za sezonski rad. Svakako pitajte u komentarima ili pisite nesto sto mislite da je bitno, a ja sam izostavila 🫶🏼 #sezonskirad #radnamoru #hrvatskafyp #srbijatiktok #sezonskiradnici #sezonskiposao #letouhrvatskoj #raduinostranstvu #greenscreenvideo ♬ Vjerujem u nas - Adi Šoše

"Plaća ovisi o poslu koji radite"

Najčešće joj postavljaju pitanja oko plaće, kaže. "Mislim da je jako nezahvalno da odgovorim na to i da vam kažem 'zaradit ćete 5000 eura', jer to je individualno i sve ovisi o vama." Ispričala je da ona nije puno trošila jer je imala plaćen smještaj i tri obroka dnevno, pa je uspjela dosta uštedjeti, a i svojim pratiteljima je preporučila da uvijek traže poslove u kojima im je to osigurano. "Sve ovisi o tome koji posao i koliko sati radite", nadovezala se.

Konobarenje smatra najtežim, ali najisplativijim poslom

Smatra da konobari najviše zarađuju zbog napojnica koje dobivaju. "Ali to je jedan od najtežih poslova jer ste stalno na nogama i puno se radi", kaže Ljubica. Njezini prijatelji, koji su konobarili, uvijek su se vraćali zadovoljni sa sezone.

Pričali je o potrebnom iskustvu

"Za sve pozicije preferiraju iskustvo, ali to ne znači da nećete dobiti posao ako ga nemate. Možda im se baš vi svidite na razgovoru za posao", rekla je.

"Kod privatnika niste uvijek sigurni"

Smatra da poslovi u hotelima nude sigurnost jer u njima poslodavci moraju isplatiti plaću te neće zakinuti svoje radnike. "Kod privatnika niste uvijek sigurni", iznijela je svoje mišljenje ova Beograđanka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.