Seksi i vitka do Božića: Cure, vrijeme je za dijetu!

Foto. Ilustracija Index, Shutterstock, Sheri Hill, Victoria's Secret, Shape

JOŠ nas samo 15 dana dijeli od Božića, kaloričnih kolačića i slasnih pečenki pa ti zato preporučujemo da upravo danas kreneš na dijetu!

Naravno, ne govorimo o mučnim dijetama koje iziskuju puno truda i vremena, već o malim promjenama koje će ti pomoći da do Božića smršaviš pokoji kilogram, stesaš tijelo te izgledaš super u uskoj haljinici na blagdanskim zabavama.

Zašto započeti dijetu sada?


Premda najveći dio žena na dijetu odlazi tjedan dana prije Nove godine ili odmah nakon nje, stručnjaci su već mnogo puta dokazali kako kratkotrajne dijete rijetko kada uspijevaju, baš kao i one koje se provode u stanju "poludepresije" (čitaj: nakon 1.1., kada shvatiš koliko si kilograma nagomilala za vrijeme blagdana). Kreneš li sada mijenjati svoje loše navike, velika je vjerojatnost da ćeš s njima nastaviti i slijedeće godine.

Prvi potez: Kreni na dijetu sretna!


Ova dva tjedna nemoj shvatiti kao mučenje već kao priliku da napraviš nešto lijepo za sebe te se osjećaš i izgledaš bolje! Počneš li provoditi male promjene s dobrom voljom, rezultati sigurno neće izostati.

Drugi potez: Oslobodi se svojih vlastitih ograničenja!


Neuspješne dijete najčešće su takve zbog načina na koji razmišljaju osobe koje ih provode. "Sve ili ništa" najgori je mogući pristup dijeti jer se zbog njega stalno kritiziraš te jedeš još više. Razmišljanja poput: "Pojela sam krišku torte i tako upropastila dijetu pa ću pojesti sve što vidim" ili "Ovaj vikend ću se prejesti, a od ponedjeljka idem na dijetu" iznimno su nezdrava jer zbog njih u organizam unosiš puno više kalorija no što bi unijela kad ne bi bila na dijeti. Puno je zdravije razmišljati na način: "Ok, pojela sam tortu, no sada se vraćam na dijetu!" ili "Ne stignem ići svaki dan u teretanu, no mogu svako jutro odvojiti 10 minuta za vježbanje kod kuće.". Zapamti: sve se zbraja pa su tako i mali pomaci bolji od nikakvih.

Treći potez: Napravi plan prehrane!

Vrlo je važno osmisliti plan kojeg ćeš se moći pridržavati. Nema smisla započinjati dijetu zbog koje ćeš morati sate provoditi u kuhinji. Radije osmisli sama svoj jelovnik te ubaci sljedeće promjene kojih se pridržavaj idućih 15 dana:

- Umjesto kofeinskih pripravaka iz vrećice koji su puni kalorija počni piti crnu kavu s light mlijekom ili čaj

- Tijekom cijelog dana ispijaj puno vode ili nezašećerenog čaja (zeleni ili žuti su izvrsni za pročišćavanje metabolizma)

- Svaki dan pojedi doručak, no zaboravi na krafne, peciva s čokoladom i puževe s orasima. Odaberi sendvič s raženim kruhom, zobenu kašu ili kombinaciju jogurta i zobenih pahuljica

- Ubaci više voća i povrća u svoju prehranu

- Prestani jesti kruh uz sve obroke

- Nakon sedam navečer jedi samo dva puta tjedno (dijete su uspješnije kada imaš "dane za varanje")

- Ograniči se na tri gazirana pića tjedno

- Sol zamjeni paprom ili nekim drugim začinom

- Odustani od majoneze i masnih umaka

- Čokoladice zamijeni bademima ili osvježavajućim voćem

Četvrti potez: Napravi plan tjelovježbe!


Kad je tjelovježba u pitanju, vrijede ista pravila kao i kod zdrave prehrane - i male promijene su dobre! Bilo bi idealno kad bi dva do tri puta tjedno mogla vježbati kardio vježbe po pola sata te ih zatim začiniti vježbama za dijelove na kojima želiš poraditi, no ako za to nemaš vremena idemo na plan B.

- Dobro pogledaj svoje tijelo te odluči što želiš učvrstiti

- Iskoristi svaki trenutak: dok pereš zube izvodi vježbe za noge, dok pereš suđe, izvodi vježbe za guzu, a svaku šetnju produlji za barem 10 minuta

- Kardio vježba vrlo je važna za gubitak kilograma, no ako ne voliš klasične vježbe, svaki dan pleši, skači ili preskači uže na barem 10 minuta

- Produlji "igrice u krevetu"  te postani aktivnija - to će imati pozitivan učinak i na tebe, ali i na tvoju vezu

- Slijedi jednostavan savjet vrhunskih trenera časopisa Shape: svaki dan napravi 30 skokova s raširenim rukama (jumping jacks), 30 trbušnjaka, 30 dubokih čučnjeva s raširenim nogama, 25 čučnjeva u raskoraku na svaku nogu, 10 sklekova, i zatim ponovno 30 skokova, 30 trbušnjaka, 30 dubokih čučnjeva, 25 čučnjeva u raskoraku i 10 sklekova. Nakon svega toga, dobro se istegni.

- Ako imaš vremena, no ne voliš vježbati pred drugim ljudima, na YouTubeu pronađi video koji ti odgovara te vježbaj uz njega. Tracy Anderson jedna je od najpopularnijih holivudskih trenerica koja je u formu dovela Madonnu, Shakiru i Gwyneth Paltrow pa zašto ne bi i tebe?

Peti potez: Napravi mini make over!

Dokazano je kako žene radije vježbaju te provode dijetu kada se osjećaju bolje pa već danas počni brinuti o svom izgledu s malo više truda.

- Svaki dan uloži malo više truda u svoje odjevne kombinacije

- Potrudi se da uvijek imaš sređene nokte i frizuru

- Kupi pastu za zube s učinkom izbjeljivanja

- Osmisli svoj idealan dnevni make up look

- Misliš li da bolje izgledaš kad si preplanula, nabavi hidratantni losion s učinkom samotamnjenja

- Nakon svakog tuširanja namaži tijelo hidratantnim losionom ili uljem

- Nemoj preskakati depilaciju

- Sredi stopala i nokte na nogama

Ove male promjene počni provoditi već danas, a sutra navrati na Index Rouge po ideje za zdrave i niskokalorične obroke koje možeš jesti na poslu ili fakultetu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.