Smršavite bez muke uz najbolje priručnike o dijetama

Foto: Instagram, Promo

ODMAH na početku, otkrit ćemo vam jednu bolnu istinu: tajna je u vama, a ne u dijetama. No ne brinite, upravo to je ono što će vam dati moć u životu – prilikom mršavljenja, ali i općenito. Za vas smo pripremili nekoliko knjiga koje govore o različitim vrstama dijeta. Zavirite u njih i prelistajte ih sve, a zatim odaberite onu koja vam se čini najboljom za vas. Idealno bi bilo postići pravu težinu bez pretjeranog odricanja jer će rezultati tako biti dugoročniji i svoje ćete tijelo dovesti do balansa koji će ono samo održavati. Volja je bitna na početku, kasnije posao odrađuje zadovoljstvo koje osjećamo kad se u svom tijelu osjećamo ugodno. Moramo napomenuti da ova lista nije ni približno definitivna, ona je samo poticaj da istražujete te tako pronađete ono što je najbolje za vas.

1. Crijeva sa šarmom – Giulia Enders

Ovaj naslov ćemo uvijek preporučivati. Po nama, ovo je osnova koju morate savladati prije svake ozbiljne inicijative o mršavljenju. Prekrasna knjiga koja nas upoznaje sa svim tajnama probavnog sustava. Do sada praćena imidžom “crne ovce” među organima, gotovo kao nešto čega se trebamo sramiti, naša se crijeva razotkrivaju kao nevjerojatno složen i prekrasan organ.  Tomu u prilog govore nepobitne znanstvene činjenice: dvije trećine našeg imunološkog sustava nalazi se u našim crijevima i, poslije mozga, crijeva imaju najkompleksniji i najveći živčani sustav. Najrazličitije bolesti, od prekomjerne tjelesne težine, mnogih alergija pa sve do tjeskobe i depresije, povezane su s poremećenom ravnotežom crijevne flore i bolesnim crijevima.



2. Fast Diet – Dr. Michael Mosley

Najpopularnija dijeta u Velikoj Britaniji već nekoliko godina. Revolucionarni novi pristup mršavljenju zbilja je jednostavan kao što mu je i sam naziv („fast“ se odnosi na „post“, ali u pitanju je i pametna igra riječi): pet dana u tjednu jedete uobičajeno a potom samo dana tjedno smanjite unos kalorija (500 za žene, 600 za muškarce). Znanstvena istraživanja povremenog posta pokazala su da ovaj režim prehrane ne samo doprinosi brzom gubitku na težini već i smanjuje rizik od čitavog niza bolesti, uključujući šećernu bolest, srčana oboljenja i rak.



3. Dukan dijeta – Dr. Pierre Dukan

Tri riječi: proteini, proteini, proteini. Najpoznatija francuska dijeta svih vremena. Iako se trendovi mijenjaju, Dr. Dukan je pogodio u samu srž problema – proteini su bitni. Nakon što vrlo brzo smršavite i skinete okove autoriteta dobrog doktora, ostaje problem uravnotežene prehrane (za to se vratite na prvu knjigu s liste). Ako sami sebe, nakon čitanja ove knjige, uhvatite u zgražanju nad svakim oblikom slatkog ili poželite pobjeći što dalje od pšeničnih proizvoda od bijelog brašna, ne brinite – dobri doktor Pierre učinio je to namjerno i svjesno. Francuskinje oduvijek imaju dobru liniju, a u ovoj je knjizi odgovor zašto.



4. Mršavite u snu – grupa autora

Ovaj je naslov san svakog dijetomana koji drži do sebe. Postoje li tri riječi koje zvuče ljepše? Okej, postoje, ali to sad nije bitno. U knjizi ćete naučiti sljedeće: 1. Odabrati savršenu kombinaciju namirnica za jutro, podne i večer: odvojena prehrana i glikemijski indeks razvili su se u visoko učinkovitu inzulinsku odvojenu prehranu; 2. Naučiti kako u šahu držati „hormon debljanja“, inzulin i sasvim ciljano aktivirati „hormone mršavljenja“; 3. Napraviti test: Jeste li ratar ili nomad? Knjiga nudi programe za pojedine tipove i individualne potrebe koji se mogu lako provesti i uz koje nitko ne mora gladovati. Dolje gladovanje! Živjelo spavanje!



5. Pšenični trbuh – William Davis

Još jedan borac protiv bijelog brašna, a mi priznajemo da smo uz njega. Što manje pekarskih proizvoda, to bolje za mršavljenje (Nije da ne volimo male, slatke, okrugle krafnice – pa i mi se znamo zabavljati i uživati u životu! – ali ljeto je blizu). Doktor Davis čitateljima nudi praktičan plan koji im pomaže da, korak po korak, usvoje novi način života bez pšenice. Utemeljen na najnovijim znanstvenim i nutricionističkim spoznajama Pšenični trbuh nudi poučno gledište na to što nas zapravo čini bolesnima, kao i akcijski plan pomoću kojega ćemo taj naizgled bezazleni sastojak prehrane očistiti sa svojih tanjura.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.