Konferencijska liga se igra u novom formatu. Evo koliko Rijeka može zaraditi ulaskom

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

NOGOMETAŠI Rijeke na Rujevici večeras od 20 sati igraju prvu utakmicu play-offa Konferencijske lige. Protivnik će im biti ljubljanska Olimpija, vodeća momčad slovenskog prvenstva nakon pet odigranih kola. Prijenos utakmice možete gledati na programu MaxSport 1, a tekstualni prijenos utakmice možete pratiti na Indexu.

Podsjetimo, Rijeka je kao viceprvak Hrvatske svoj europski put ove sezone počela u drugom kolu kvalifikacija za Europa ligu gdje su u dvije utakmice bili bolji od rumunjskog drugoligaša i osvajača nacionalnog kupa Corvinula s ukupnih 1:0 (0:0 u gostima i 1:0 na Rujevici). U trećem kolu kvalifikacija za Europa ligu su prošli tjedan ispali od švedskog Elfsborga s ukupnih 3:1 (1:1 na Rujevici i poraz 0:2 u gostima), a dva dana uoči uzvratne utakmice otkaz je dobio trener Željko Sopić.

Rijeka traži skupine po peti put u povijesti kluba

Rijeka tako nije uspjela proći u play-off Europa lige i automatski osigurati fazu lige Konferencijske lige u slučaju ispadanja u toj fazi, ali momčad trenera Radomira Đalovića ima sada popravni ispit. Rijeka je u ovom dvoboju favorit, ali sigurno neće imati lak zadatak. Klub s Kvarnera još nije igrao glavnu fazu Konferencijske lige, a prošle sezone su u play-offu eliminirani od francuskog Lillea. Rijeka je do sada igrala četiri puta skupine Europa lige u sezonama 2013./14., 2014./15., 2017./18. i 2020./21.

Olimpija ove sezone igra jako dobro. Nakon pet kola slovenskog prvenstva nemaju nit jedan poraz te predvode ligu s 11 osvojenih bodova. U pet odigranih utakmica su primili samo dva gola i to oba u jednoj utakmici protiv Celja prošle nedjelje (2:2). Za razliku od Rijeke, svoj europski put ove sezone su počeli u drugom kolu kvalifikacija za Konferencijsku ligu.

U toj fazi su izbacili ukrajinski klub Polissya Zhytomyr s ukupnih 4:1 (2:0 kod kuće, 2:1 u gostima), a potom su u trećem kolu kvalifikacija izbacili moldavski Šerif s ukupnih 4:0 (3:0 kod kuće, 1:0 u gostima i time izborili dvoboj s Rijekom. Dakle, Olimpija je pobijedila u sve četiri europske utakmice ove sezone. Ukupno su odigrali devet utakmica u svim natjecanjima, pobijedili u njih sedam i odigrali dva remija. Praznu mrežu su sačuvali u sedam od devet odigranih utakmica i gol-razlika im je 15:3.

Koliko će Rijeka zaraditi od ulaska u skupinu Konferencijske lige?

Nagrade za ulazak u glavnu fazu Konferencijske lige nisu ni blizu bogate kao za Ligu prvaka, ali nisu ni zanemarive. Svaki od 36 klubova koji će nastupati u glavnoj fazi će dobiti nagradu od 3.17 milijuna eura samo za ulazak. Bonusi za učinak isplaćivat će se za svaku utakmicu: 400 tisuća eura po pobjedi i 133 tisuće eura za remi.

Konferencijska liga se igra drugačije ove sezone, po uzoru na Ligu prvaka. Najveća promjena odnosi se na grupnu fazu, koja će postati jedna faza Lige s 36 momčadi. Svaki klub igra protiv šest različitih momčadi (tri kod kuće, tri u gostima). Osam najboljih ukupno ide izravno u osminu finala, klubovi koji završe od devetog do 24.  mjesta natjecat će se u doigravanju, a pobjednici prolaze do šesnaestine finala gdje ih čekaju momčadi koje ispadnu iz Europa lige. Od tog trenutka nadalje se igra nokaut faza kao do sada.

Najniže rangirani klub u ligi će zaraditi dodatnih 28 tisuća eura, a najviše rangirani će zaraditi dodatnih milijun eura. Početna točka je dakle 28 tisuća eura koja se povećava za dodatnih 28 tisuća eura za svako mjesto više u ligaškom poretku. Uz to klubovi od 1. do 8. mjesta u ligaškom poretku faze lige dobit će dodatnih 400 tisuća eura, a klubovi od 9. do 16. mjesta dobit će dodatnih 200 tisuća eura.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.