Tri šalice čaja dnevno štite od srčanih problema i dijabetesa

ZNANSTVENICI tvrde kako vas konzumacija svega tri šalice čaja dnevno može zaštititi od srčanog udara i dijabetesa tipa 2, prenosi Daily Mail. Novo istraživanje pokazalo je kako pijenje crnog čaja, sa ili bez dodatkom mlijeka, snižavanjem razina lošeg kolesterola i šećera u krvi može smanjiti rizik od srčanih poteškoća.

Stručnjaci kažu kako dobrobiti čaja uvelike proizlaze iz sadržaja flavonoida - antioksidativnih sastojaka koji suzbijaju kardiovaskularne bolesti. Jedna šalica čaja pruža 150 - 200 miligrama flavonoida i najbolji je izvor antioksidansa u općoj prehrani. U smislu zasićenosti antioksidansima, dvije su šalice čaja ekvivalentne porciji od pet komada povrća.

Studija objavljena u časopisu Nutrition bulletin otkrila je kako pijenje tri ili više šalica crnog čaja dnevno ljudski organizam štiti od srčanih bolesti, a pijenjem dvije ili više šalica dnevno zaštiti se možete i od dijabetesa tipa 2.

Britanci svakodnevno ispiju 165 milijuna šalica čaja

Uz to, istraživanjem koje je trajalo 12 tjedana i obuhvatilo 87 dobrovoljnih ispitanika utvrđeno je kako je konzumacijom tri šalice čaja dnevno dovelo do značajnog poboljšanja različitih rizičnih faktora za oboljenje od kardiovaskularnih bolesti.


Gotovo 80 posto Britanaca pije čaj, a u Velikoj Britaniji dnevno se ispije 165 milijuna šalica tog napitka dnevno, a općenito gledajući vjeruje se kako flavonoidi iz čaja kontroliraju upalne procese, smanjuju pretjerano zgrušavanje krvi, potiču protok i funkciju krvnih žila.

Flavonoidi djeluju i protuupalno

Liječnica i nutricionistica Carrie Ruxton, koautorica najnovijeg istraživanja i članica Tea Advisory Panela (TAP) rekla je kako se u omiljenom napitku njezinih sunarodnjaka skriva više nego što smo svjesni, te je dodala kako crni čaj sa svojim antioksidativnim flavonoidima doprinosi zdravstvenoj dobrobiti tijela, posebice za srce.

Liječnik tim Bond, također iz TAP-a dodao je kako su kronična stanja poput srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa povezana s upalnim procesima i prisutnošću prevelikih količina slobodnih radikala u tijelu.

"Dokazana antioksidativna i protuupalna djelotvornost flavonoida iz crnog čaja stoga može biti odgovorna za pozitivne zdravstvene učinke samog čaja", zaključuje Bond.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.