Johnsonov glasnogovornik: Francuska treba odstupiti od prijetnji o kršenju Brexita

Foto: EPA

BRITANIJA je danas odbacila francuske tvrdnje da su čelnici dvije države dogovorili mjere za deeskalaciju sukoba zbog prava ribarenja nakon Brexita, rekao je glasnogovornik premijera Borisa Johnsona i dodao da je na Parizu da napravi prvi korak.

Ranije je francuski dužnosnik rekao da su se francuski predsjednik Emmanuel Macron i Johnson dogovorili da će pokušati deeskalirati sukob.

Johnson najavio moguću tužbu protiv Pariza

"Na Francuzima će biti da odluče hoće li odstupiti od prijetnji koje su izražavali proteklih dana o kršenju sporazuma Brexita. Bit će to na njima", rekao je novinarima Johnsonov glasnogovornik.

"Naravno da ćemo pozdraviti ako žele deeskalirati prijetnje koje su izrazili."

Britanski premijer Boris Johnson u subotu se u Rimu požalio predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen na "potpuno neopravdane francuske prijetnje" zbog licenci za ribarenje i najavio je moguću tužbu protiv Pariza. 

Spor oko dozvola za europske ribare

Britanija i Francuska spore se o ribarstvu u britanskim teritorijalnim vodama nakon Brexita.

Prema sporazumu o Brexitu koji je stupio na snagu 1. siječnja, pristup država Europske unije britanskim vodama reguliran je kroz izdavanje dozvola za ribarenje. Europski ribari mogu nastaviti loviti u britanskim vodama ako mogu dokazati da su to činili i ranije. No za to im je potrebna dozvola Londona, pri čemu je nastao spor dviju država. 

Pariz je zaprijetio Londonu strožim zdravstvenim i sigurnosnim provjerama kamiona koji stižu s britanskog teritorija te zabranom iskrcavanja ulova britanskih ribara u francuskim lukama od utorka ako Britanci do tada ne izdaju više dozvola za francuske ribare. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.