Neovisni ruski portal: Rusi pakiraju kofere i pripremaju odlazak iz nuklearke

Foto: EPA

GLAVNI stožer Oružanih snaga Ukrajine nedavno je objavio da dio ruskih vojnih postrojbi napušta anektirani dio ukrajinske regije Zaporižje. Također, objavili su da Rusi na nekim mjestima pripremaju evakuaciju članova lokalnih okupacijskih uprava koje su upravo oni imenovali. 

Meduza, neovisni ruski medij, u razgovoru s izvorima bliskima Kremlju i ruskoj vladi doznaje da Rusija ipak ne planira potpuno povlačenje iz regije. Međutim, izvori nagađaju da je Moskva spremna napustiti nuklearnu elektranu Zaporižju, koja se nalazi pod ruskom kontrolom još od rane faze invazije. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin je 5. listopada potpisao posebnu uredbu o prijenosu elektrane Rusiji i osnivanju državne korporacije koja će njome upravljati. Iako je u prošlosti negirao bilo kakvu mogućnost napuštanja NE Zaporižje, Kremlj sad planira prenijeti kontrolu nad nuklearnom elektranom na Kijev ili na Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA), piše Meduza.

IAEA je spremna pregovarati s obje sukobljene strane i kontinuirano zagovara stvaranje sigurnosne zone oko nuklearne elektrane. Ravnatelj IAEA-e Rafael Grossi najavio je 2. prosinca da bi rješenje koje bi garantiralo sigurnost u nuklearnoj elektrani moglo biti postignuto prije kraja godine.

Rusija želi neometani tranzit nafte i plina preko Ukrajine

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ne skriva da je Ukrajina odlučna preuzeti kontrolu nad nuklearnom elektranom. S obzirom na snažne ruske napade na ukrajinska energetska postrojenja, povrat elektrane Zaporižje bi bio značajan za Ukrajinu. Volodimir Kudrizki, čelnik ukrajinske energetske tvrtke Ukrenergo, tvrdi da su sve veće ukrajinske termo i hidroelektrane oštećene u ruskim napadima. 

Kudrizki pretpostavlja da će Ukrajina "vrlo vjerojatno" riješiti sve svoje trenutne energetske probleme, ako vrati kontrolu nad Zaporižjom i dovede je u puni radni kapacitet. Prije rata, nuklearna elektrana je proizvodila četvrtinu električne energije u Ukrajini. Meduzini izvori navode da Moskva želi iskoristiti nuklearnu elektranu kao adut za pregovaranje. 

Prema izvorima, Rusija se nada zamijeniti nuklearnu elektranu za jamstva neometanog tranzita nafte i plina preko Ukrajine. Izvor iz Kremlja je potvrdio kako je vađenje i prodaja nafte i plina "vrlo važno za ruski proračun". Ipak, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je odbacio nagađanja o potencijalnom cjenkanju oko nuklearne elektrane. 

Južni krak naftovoda Družba prolazi preko Ukrajine, isporučujući rusku naftu u Mađarsku, Slovačku, Češku i Poljsku. Otprilike trećina ruskog izvoza nafte u Europu ide ovim naftovodom, pri čemu ukrajinskim dijelom naftovoda upravlja ukrajinska državna tvrtka UkrTransNafti. Rusija plaća Ukrajini tranzit nafte, a i u mogućnosti je potpuno zaustaviti tranzit. 

"Pakiraju kofere i sve pljačkaju"

Unatoč ratu, i ruski plin nastavlja teći u Europu, pri čemu i njegova ruta prolazi kroz ukrajinski teritorij. U svibnju je Naftogaz, ukrajinska plinska kompanija, odbio nastaviti transport ruskog plina preko okupirane regije Luhansk, zahtijevajući od Gazproma da preusmjeri svoje isporuke plina na drugi plinovod. Međutim, Gazprom je to odbio, te je umjesto toga smanjio izvoz plina za trećinu.

Naftogaz je početkom rujna pokrenuo međunarodnu arbitražu protiv Gazproma, tvrdeći da Gazprom nije izvršio puna ili pravovremena plaćanja za tranzit plina. Iz Gazproma su istaknuli da neće plaćati usluge koje nije dobili, zaprijetivši Naftogazu ruskim sankcijama koje bi poništile sve obveze Rusije.

Nakon što Ukrajina nije odustala od procesa, Gazprom je objavio kako je spreman još više smanjiti tranzit plina preko Ukrajine, navodeći da Kijev zadržava dio ruskog plina na putu za Moldaviju. Ukrajinska strana je to otvoreno demantirala. Ipak, Gazprom na kraju nije smanjio obujam tranzita, budući da mu je Moldavija navodno platila za taj plin kojeg je Ukrajina zadržala.

Moskva još od prošlog ljeta smanjuje izvoz plina u EU, zbog čega je udio ruskog plina u ukupnom europskom uvozu pao s 40% na samo 9%. Nagađanja o ruskom povlačenju iz NE-a Zaporižja je potvrdio i Petro Kotin, direktor ukrajinske državne energetske kompanije Energoatom, koji je rekao da mu se čini kako ruske trupe pripremaju za odlazak. 

“Imam dojam da pakiraju kofere i pljačkaju sve što nađu", kazao je Kotin. Ipak, postoje određeni pokazatelji koji sugeriraju da se Rusi neće povući uskoro. Ruski inženjeri još uvijek grade dalekovode do Krima, a okupacijske vlasti su 30. studenoga imenovale novog voditelja nuklearne elektrane, umjesto prethodnog direktora koji je bio optužen za suradnju s Kijevom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.