Objavljeno pismo Orbana šefovima EU: "Iduća dva mjeseca bit će najdramatičnija dosad"

Foto: EPA

U pismu u koje je Politico dobio na uvid mađarski premijer Viktor Orban je predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu i ostalim članovima iznio Putinovo razmišljanje o statusu rata u Ukrajini, kao i što smatra da bi trebali biti sljedeći koraci EU.

Orban u pismu piše Michelu da, prema Putinu, "vrijeme nije na strani Ukrajine, već na strani ruskih snaga", ne pružajući dokaze za takve tvrdnje.

Pismo je datirano 5. srpnja i podijeljeno je u devet točaka, a također ne spominje činjenicu da je Putin bio taj koji je pokrenuo invaziju na Ukrajinu u veljači 2022.

Orban je u pismu zanijekao da je artikulirao "bilo kakvo mišljenje u ime Europskog vijeća ili Europske unije" tijekom posjeta Moskvi, a dodao je i da "ruska strana procjenjuje mjesečne gubitke ukrajinskih snaga na 40-50 tisuća vojnika". Pritom ne spominje ruske gubitke u ratu.

Dodao je da je Moskva "spremna razmotriti svaki prijedlog prekida vatre koji ne služi skrivenom preseljenju i reorganizaciji ukrajinskih snaga".

"Ugodan sastanak s Putinom"

Orban u izvješću o sastanku u Moskvi kaže da je rekao Putinu da "mnogi tvrde da je u interesu Europe vratiti se u razdoblje gospodarskog rasta temeljeno na trajnom miru što je prije moguće". "Šansu za mir umanjuje činjenica da su diplomatski kanali blokirani i da nema izravnog dijaloga između strana koje imaju vodeću ulogu u stvaranju uvjeta za mir", dodao je.

Danas će veleposlanici EU u Bruxellesu razgovarati o Orbanovim putovanjima. "Ako sutrašnje izvješće bude u istom tonu kao ovo pismo, bit će to ugodan sastanak", rekao je sarkastično za Politico diplomat EU. "Ništa, ali ništa od svih napora Europskog vijeća u protekle dvije i pol godine ne odražava se u ovome", dodao je.

Orbán je u točki osam napisao kako vjeruje da su prekid vatre i mirovni pregovori još uvijek mogući, ali je dodao da ćemo u sljedeća dva mjeseca vidjeti dramatičnije gubitke i razvoj situacije na prvim linijama nego ikada prije ako rat ne bude zaustavljen.

Zatim je zaključio da bi Europa trebala preuzeti vodstvo u nastojanju da se uspostavi mir u Ukrajini s obzirom na to da je "SAD sve više rastrojen kako se približavaju predsjednički izbori u studenom".

"Političko vodstvo Sjedinjenih Država ograničeno je zbog predizborne kampanje koja je u tijeku", napisao je Orban. " Trebali bismo razmotriti - u duhu europske strateške autonomije - pokretanje europske inicijative", zaključio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.