Prije 14 godina prouzročio tragediju na Pagu, umrlo troje mladih. Sada je osuđen

Foto: Filip Brala/PIXSELL

Prije 14 godina u prometnoj su nesreći na Pagu tragično preminuli 19-godišnja Martina Škoda, 21-godišnji Ante Pogorilić i 24-godišnji Marin Orlić, dok su se oko 2 sata ujutro vozili iz jednog kafića u drugi prilikom noćnog izlaska. Za volanom je bio tada 21-godišnji Tonći Stupčić, koji je nakon slijetanja s ceste sjeo u policijski auto i njime se odvezao kući, gdje se pokušao ubiti puškom.

Stupčić je 2017. godine osuđen na četiri godine i šest mjeseci zatvora, no Županijski sud u Splitu ukinuo je presudu i vratio slučaj na novo suđenje. Zadarsko tužiteljstvo žalilo se na presudu, smatrajući da nije primjerena posljedici i načinu počinjenja kaznenog djela, a istog su stava bili i roditelji preminulih, koji su za vozača tražili najstrožu kaznu.

U ponovljenom je postupku osuđen na kaznu od tri godine i šest mjeseci zatvora, a mora platiti i troškove sudskog postupka u visini od 12.515,54 eura.

Rekao da je popio tri male pive

U obrani je Stupčić naveo da se ne osjeća krivim na način na koji mu se to optužnicom stavlja na teret. Dodao je da bi volio da je na njihovom mjestu, da je mrtav i da su oni živi te dalje nije iznosio obranu ni odgovarao na pitanja.

U obrani na sudu rekao je da je toga dana s Antom i još dvojicom mladića radio na uređenju jednog vrta u Pagu te da su navečer svi izašli u kafić u kafić izvan mjesta jer je bio vikend. "Sjedili smo, pričali, zafrkavali se i pili. Ja sam tu večer popio tri male pive. Pred zatvaranje smo pričali gdje bismo mogli dalje ići i odlučili smo ići u Pag", kazao je i dodao da putem nisu pili i da je vozio brzinom od 90 do 100 kilometara na sat.

"U jednom trenutku sam osjetio udarac u sic odostraga, kao da me je netko gurnuo, i tada je desno kolo zahvatilo šljunak sa strane ceste. Da bih vratio auto na kolnik, okrenuo sam volan ulijevo i nakon toga se više ničega ne sjećam. Sljedeće čega se sjećam je da sam se probudio u autu, ruke su mi bile na volanu, podignuo sam glavu i pitao 'jeste li svi dobro', no u autu nikoga nije bilo", prisjetio se.

Na sudu je rekao da u autu nije bilo alkoholnih pića te da nisu nosili alkohol sa sobom iako je na mjestu nesreće pronađeno nekoliko boca. Nedaleko od auta pronađena je otvorena boca Coca-Cole te otvorena boca viskija. 

Sud: Za nesreću je odgovorna alkoholiziranost vozača

Stupčiću je nakon nesreće izmjereno 0.93 promila alkohola u krvi, što se ne vodi kao pijanost, već kao pripitost. Iako je u prvoj presudi navedeno da je do nesreće došlo zbog prebrze vožnje, Vrhovni je sud u ukinutom rješenju naveo da brzina nije vjerojatni uzrok nesreće, već da je tragedija nastupila zbog alkoholiziranosti vozača.

"Optuženik je kazneno djelo počinio sa svjesnim nehajem jer je bio svjestan da vozeći pod utjecajem alkohola može dovesti u opasnost ostale sudionike u prometu, lakomisleno smatrajući da se to neće dogoditi ili da će to moći spriječiti", stoji u presudi.

Kao olakotnu okolnost sud je u obzir uzeo činjenicu da je Stupčić u vrijeme počinjenja kaznenog djela bio mlada osoba te da sada skrbi o dvoje maloljetne djece. Također je uzeo u obzir da je je izrazio iskreno žaljenje zbog nastalih posljedica, kao i njegovo ponašanje neposredno nakon prometne nesreće, kada je pokušao pomoći stradalima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.