Muškarci koji su dronovima ometali gašenje požara na Murteru pušteni

Foto: Ziga Zivulovic/F.A. Bobo/PIXSELL

Dvojica muškaraca, 48-godišnji Slovenac i 33-godišnjak, prošli petak su dronovima ometali gašenje požara na Murteru te su smetali kanaderima. Zato su se letjelice morale povući s požarišta, a muškarci su uhićeni.

Danas ih je šibensko Općinsko državno odvjetništvo pustilo da se brane sa slobode, piše HRT. Muškarci su počinili kazneno djelo ugrožavanja posebnih vrsti prometa te im prijeti kazna zatvora od 6 mjeseci do 5 godina.

"Ako se podignu dronovi, zračne snage će morati prestati s radom i dogodit će se širenje požara"

Zamjenik zapovjednika JVP-a Šibenik Miroslav Bilušić je za Dnevnik HTV-a kazao kako je izričito zabranjeno korištenje dronova pri takvim intervencijama iz sigurnosnih razloga.

"Zračne snage zovemo kad su nam potrebne i kad smo svjesni da ne možemo sami odraditi posao. Ako se podignu dronovi, zračne snage će morati prestati sa svojim radom. U tom slučaju će se dogoditi širenje požara.

Čim se dogodi širenje požara, povećaju se rizici i ugroze kako za ljude, tako i za njihovu imovinu i za same gasitelje. Drugi aspekt su nesreće koje se mogu dogoditi u zračnom prometu, gdje se može dogoditi katastrofalna posljedica uslijed sudara tog letećeg objekta i zrakoplova", rekao je.

Apel građanima

Bilušić je apelirao na sve koji koriste dronove da ih pri takvim intervencijama ne koriste. Osvrnuo se i na toplinski val koji je zahvatio Hrvatsku.

"Molimo građane da se ponašaju u skladu sa zaštitom od požara - da ne bacaju opuške, da ne lože vatru na otvorenom prostoru, da ne koriste pirotehnička sredstva poput raketa ili signalnih raketa. Također apeliramo na građane u slučaju da primijete neku radnju koja bi mogla prouzročiti požar ili sam požar, da prijave požar vatrogascima i policiji", kazao je Bilušić za Dnevnik HTV-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.