Rusija zabranila Moscow Times

Screenshot: The Moscow Times

Rusija je klasificirala online novine Moscow Times kao "nepoželjnu organizaciju". Tim potezom su novinama zabranjene aktivnosti unutar Rusije, a svatko tko surađuje s njima riskira kazneni progon, piše Guardian. 

Kremlj je eskalirao kampanju protiv neovisnih medija i izvještavanja otkako je Rusija pokrenula vojnu ofenzivu na Ukrajinu u veljači 2022. "Donesena je odluka da se djelovanje strane nevladine organizacije Moscow Times proglasi nepoželjnim na teritoriju Ruske Federacije", priopćio je ured glavnog tužitelja Rusije.

Dodaje se kako je Moscow Times bio "usmjeren na diskreditaciju odluka vodstva Ruske Federacije u vanjskoj i unutarnjoj politici". Moscow Times, koji objavljuje na engleskom i ruskom jeziku i izvještava o zemlji od ranih 1990-ih, preselio se u Amsterdam 2022. godine.

Godinama izdavali tiskane novine na engleskom jeziku u Moskvi

Rusi koji rade za, financiraju ili surađuju sa zabranjenim organizacijama mogu biti kažnjeni s do pet godina zatvora. "Nastavljamo s našim radom kao i obično: neovisnim novinarstvom. To je zločin u Putinovoj Rusiji", poručio je osnivač Moscow Timesa, Derk Sauer, u objavi na X.

Ruski građani su ranije bili kažnjavani zbog ponovnog postavljanja linkova i članaka koje su objavile takozvane nepoželjne organizacije, objavila je nezavisna stranica Mediazona. Moscow Times, koji je godinama izdavao tiskane novine na engleskom jeziku u Moskvi, popularan je među onima koji iz inozemstva prate vijesti o Rusiji. 

Medij je također služio kao poligon za nekoliko novinara koji su kasnije postali strani dopisnici visokog profila. Američki reporter Evan Gershkovich, koji je prošle godine uhićen pod optužbama za špijunažu koje su on i njegov poslodavac odbacili, na početku karijere radio je za Moscow Times. 

Rusija je koristila oznaku nepoželjne organizacije kako bi ciljala na medijske kuće i nevladine organizacije za koje kaže da pomažu oporbu i protive se Kremlju. Kritičari su zakon opisali kao represivno sredstvo koje se koristi za gušenje kritika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.