U sirijskim zračnim napadima ubijeno najmanje 23 civila, među njima četvero djece

Foto: Hina
 
NAJMANJE 23 civila, među kojima četvero djece, ubijeno je u ponedjeljak u Siriji u zračnim udarima režima na više naselja u istočnoj Guti, pobunjeničkom području istočno od Damaska, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).
 
Najžešći su bili udari na Beit Savu, gdje je devet osoba, među njima dvoje djece, poginulo na tržnici, dodaje ta nevladina organizacija. Režim predsjednika Bašara al-Asada gotovo svakodnevno bombardira istočnu Gutu.
 
 
Teška humanitarna kriza, optužbe na kemijske napade
 
Oko 400.000 stanovnika na tom pobunjeničkom području koje režimske snage opsjedaju od 2013. proživljava tešku humanitarnu krizu, trpeći nestašicu hrane i lijekova.
 
Damask je zadnjih tjedana na meti optužbi da je izveo više kemijskih napada na to područje. SOHR je 22. siječnja izvijestio o 21 slučaju gušenja, a stanovnici i medicinski izvori su rekli da je riječ o napadu klornim plinom.
 
U petak je i američki ministar obrane Jim Mattis izjavio da se Sjedinjene Države "boje da je u Siriji nedavno upotrijebljen plin sarin", ali je režim odbio te optužbe.
 
Više od 340.000 ljudi poginulo u ratu, milijuni izbjegli
 
Uzvraćajući na bombardiranje Gute, pobunjenici redovito granatiraju Damask. U ponedjeljak je žena poginula, a tri su osobe ranjene u granatiranju Damaska, objavila je službena agencija Sana.
 
Sirijski rat, koji je buknuo 2011., postajao je s vremenom sve zamršeniji kako su u njega ulazile strane zemlje i džihadističke skupine, na teritoriju koji dijele sve brojnije skupine. U tom ratu je izginulo više od 340.000 ljudi, a milijuni su izbjegli i raseljeni. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.