Kakao - ukusna i zdrava superhrana!
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: Shutterstuck
PLOD biljke drveta (Theobroma cacao L.) kakao je sjemenka koja se zove kakaovac. Raste u tropskim djelovima zemlje (Južna i Srednja Amerika), a najviše se proizvodi u zapadnoj Africi. Plod kakaovca je srcolik i sadrži 20-70 crveno smeđih sjemenki. Zrno ima oblik sličan bademu. Kada je plod potpuno zreo onda se bere i iz njega se vade sjemenke. Sjemenke potom fermentiraju, u betonskim ili drvenim bazenima, i daju karakterističan miris i okus. Nakon fermentacije sjemenke se suše na suncu (pritom se stvara vitamin D) ili u sušarama. Način sušenja utječe na aromu i kvalitetu kakaovca. Fermentirane i osušene sjemenke zovu se sirovi kakao. Sirovi kakao ovisi o zemlji proizvođača, a najpoznatije su američke.
PLOD biljke drveta (Theobroma cacao L.) kakao je sjemenka koja se zove kakaovac. Raste u tropskim djelovima zemlje (Južna i Srednja Amerika), a najviše se proizvodi u zapadnoj Africi. Plod kakaovca je srcolik i sadrži 20-70 crveno smeđih sjemenki. Zrno ima oblik sličan bademu. Kada je plod potpuno zreo onda se bere i iz njega se vade sjemenke. Sjemenke potom fermentiraju, u betonskim ili drvenim bazenima, i daju karakterističan miris i okus. Nakon fermentacije sjemenke se suše na suncu (pritom se stvara vitamin D) ili u sušarama. Način sušenja utječe na aromu i kvalitetu kakaovca. Fermentirane i osušene sjemenke zovu se sirovi kakao. Sirovi kakao ovisi o zemlji proizvođača, a najpoznatije su američke.
Kemijski sastav svakog zrna je prema nutritivnoj vrijednosti približno isti. Razlikuju se prema senzorskim svojstvima, a ona ovise o načinu berbe, fermentacije, sušenja, čišćenja i čuvanja. Onaj kakaovac čija je površina tamne boje, a unutrašnjost svjetlije - je dobar kakaovac. Ako unutrašnjost ima ljubičasto-sivu boju to znači da fermentacija nije bila dobra. Kvaliteta kakaovca ovisi o postotku oštećenih zrna (loma), koliko ima pljesnjivog zrna.
Teobromin alkaloid je važan sastojak kakaovca. Kakao sadrži više teobromina nego čaj. Teobromin djeluje diuretski i vazodilatirajuće (potiće širenje krvnih žila). Osim teobromina kakaovac sadrži i malu količinu kofeina, a nađen je i feniletilamin. U tekućem uzorku čokolade omjer teobromina i kofeina se razlikuje ovisno o zemlji u kojoj kakaovac raste. A oni povećavaju aktrivnost neurotransmitera u dijelu mozga odgovornom za pažnju i budnost.
Nakon čišćenja, sortiranja, fermentiranja, sušenja i prženja kakaovac se dalje prerađuje. Iz prženog kakaovca dobivamo poluproizvode: kakao lom, kakao masa, kakao maslac, kakao prah i dr.
Kakao lom je poluproizvod dobiven iz prženih i usitnjenih zrna kakaovca. Iz zrna kakaovca se odstranjuje klica (brzo je pokvarljiva radi prisutnih masti) i ljuska (velika količina celuloze).
Kakao masa je dobivena pomoću valjaka od kakao loma. Sadrži preko 50 posto kakao maslaca i zato služi za dobivanje čokolade i čokoladnih proizvoda.
Kakao maslac je dobiven iz kakao loma i kakao mase.
Kakao prah se dobiva mljevenjem kakao pogača iz kojih je prešanjem istisnuta određena količina kako maslaca. Način dobivanja uvjetuje kvalitetu kakao praha. U čisti kakao prah se ne smije ništa dodavati. Kvaliteta kakao praha ovisi o kvaliteti sjemenki, o načinu dobivanja kakao pogače i koliko je ostalo kakao maslaca u pogači.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osim navedenih teobromina, kofeina i feniletilamina kakao sadrži još puno kemijskih tvari koje imaju pozitivan učinak na zdravlje, kao npr. magnezij, željezo, kalcij, cink i razne antioksidanse. Šalica kakaa (s nezaslađenim kakao prahom, 2 žličice) s mlijekom (1,5 posto mm) sadrži otprilike 145kcal.
Naši Fibroki cacao keksi imaju u sebi najčišći kakao, integralno pšenično brašno, pšenične mekinje i ječmeno brašno i sa svojih cca 32kcal po komadu idealan su zajutrak (5 komada) uz šalicu Apinat kakaa kojeg također možete naći u NaturHouse centrima.
IDA ROŽMAN
DIPL.ING nutricionizma
NaturHouse Unska
Ovo je .
Homepage nacije.
ovdje. Atraktivne fotografije i videe plaćamo.
Imate važnu priču? Javite se na desk@index.hr ili klikom
Želite raditi na Indexu? Prijavite se
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
Učitavanje komentara
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati