Kardiologinja upozorava zašto je loše jesti kasno navečer
KARDIOVASKULARNE bolesti obuhvaćaju sva stanja koja utječu na srce ili krvožilni sustav. To, između ostalog, uključuje koronarnu bolest srca, zatajenje srca i moždani udar. Brojni čimbenici mogu pridonijeti srčanim bolestima, uključujući pušenje, koliko često vježbamo i kakva je naša prehrana.
Međutim, kardiologinja Abeer Berry otkrila je jednu jednostavnu prehrambenu naviku koja može smanjiti rizik od srčanih bolesti.
"Želite li znati jednostavan način za smanjenje rizika od razvoja bolesti srca? Jedite svoje obroke ranije", rekla je Berry u videu. Ističe da je već dobro poznato kako prehrana igra važnu ulogu u napredovanju i razvoju kardiovaskularnih bolesti.
Spomenula je francusko istraživanje iz prosinca 2023. u kojem su znanstvenici analizirali podatke više od 100.000 ljudi.
"Otkrili su da što kasnije pojedete svoj prvi obrok u danu, to je veći rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti", rekla je. Spominje da su nalazi čak bili toliko specifični da sugeriraju da svaki sat kašnjenja povećava rizik sve više i više.
"Na primjer, netko tko je doručkovao u 9 ujutro, u odnosu na osobu koja je jela u 8 ujutro, imao je šest posto veći rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti", objasnila je.
Osim toga, upozorila je da je i posljednji obrok kasno noću bio povezan s još većim rizikom od razvoja kardiovaskularnih bolesti.
"Jedući obroke nakon 20 sati, u usporedbi s onima koji su zadnji obrok jeli prije 20 sati, ljudi koji su jeli kasnije imali su 28 posto veći rizik od razvoja moždanog udara", napominje Berry. Također je preporučila dulje razmake između obroka.
"Dakle, jedite svoje obroke što ranije moguće kako biste smanjili rizik od srčanih bolesti i moždanog udara", zaključila je Abeer Berry.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati