Oni koji žele izgubiti visceralnu masnoću svaki tjedan trebaju jesti 7 vrsta hrane
VIŠAK masnoće na trbuhu je česta tema, i to s razlogom. Tehnički poznata kao visceralna masnoća, to je tvrdokorna mast koja se nakuplja oko vitalnih organa u središnjem dijelu tijela. Osim što povećava opseg struka, može i povećati rizik od niza zdravstvenih problema, uključujući srčane bolesti, dijabetes, nealkoholnu masnu bolest jetre i neke vrste raka.
Dijetetičari su za Eating Well otkrili sedam vrsta namirnica koje bi svaki tjedan trebali konzumirati oni koji pokušavaju izgubiti visceralnu masnoću i početi se bolje i redovito zdravije hraniti.
Grah iz konzerve
"Hrana bogata proteinima i vlaknima odličan je izbor za smanjenje visceralne masnoće", smatra dijetetičarka Abbie Gellman. Konzervirani grah ispunjava oba kriterija.
"Konzervirani grah izvrstan je izvor vlakana, i topljivih i netopljivih, a također je dobar izvor proteina", objašnjava ona i dodaje: "To ga čini posebno zasitnim, pomažući ljudima da duže ostanu siti". Primjerice, jedna šalica konzerviranog slanutka sadrži 210 kalorija, 12 grama proteina i impresivnih 11 grama vlakana.
Toliko je učinkovit da je jedno istraživanje pokazalo da žene koje često jedu grah imaju manje tjelesne masnoće i uži struk od onih koje ga rijetko konzumiraju. Ako trebate inspiraciju, pogledajte ovih 21 visokoproteinski obrok koji počinje s konzervom graha.
Nemasna svinjetina
Proteini su u posljednje vrijeme vrlo popularni. Dokazano je da pomažu pri mršavljenju, a istraživanja pokazuju da mogu pomoći i u smanjenju visceralne masnoće, piše Eating Well. Dijetetičar Dustin Moore slaže se s time da bismo češće trebali jesti nemasnu svinjetinu.
"Nemasni izvori životinjskih proteina, poput svinjetine, mogu igrati značajnu ulogu u gubitku visceralne masnoće jer pružaju zasićujuću količinu visokokvalitetnih proteina po porciji", pojašnjava.
Primjerice, porcija od 110 grama nemasnog svinjskog filea sadrži 24 grama proteina, a uz to i važne hranjive tvari poput cinka, kolina, željeza i vitamina B12. Istovremeno, izuzetno je siromašna mastima - samo 2 grama masti po porciji, od čega je manje od 1 grama zasićena mast.
Orašasti plodovi
Gellman je kao još jednu opciju izdvojila orašaste plodove. "Pomažu smanjiti rizik od bolesti, a istovremeno ne povećavaju rizik od debljanja, mogu čak i pridonijeti mršavljenju", ističe ona na Eating Well. Do toga dolazi do kombinacije zdravih nezasićenih masti, proteina i vlakana, koji su ključni za osjećaj sitosti i zadovoljstva nakon jela.
Tofu
Biljni proteini, poput tofua, mogu biti moćni saveznici u borbi protiv visceralne masnoće. Ne morate u potpunosti prijeći na vegansku prehranu, ali jedno je istraživanje pokazalo da su osobe s prekomjernom tjelesnom težinom koje su četiri mjeseca jele vegansku prehranu izgubile više ukupne i visceralne masnoće od onih koje su nastavile sa svojim uobičajenim prehrambenim navikama, piše Eating Well.
Osim toga, tofu je iznimno svestran, tvrdi Gellman. "Postoji mnogo načina da uključimo sojine proizvode u prehranu, a tofu je jedan od najlakših i najpraktičnijih načina za povećanje unosa biljnih proteina".
Zamrznuti škampi
Zamrznuti škampi još su jedna odlična namirnica za smanjenje visceralne masnoće, kaže Moore. Porcija od 85 grama sadrži 22 grama nemasnih proteina, a ima samo 110 kalorija i 2 grama masti (0 grama zasićenih masti). Osim toga, zamrznuta hrana poput škampa pomaže produljiti rok trajanja proteina, čime se smanjuje bacanje hrane.
Zob
Cjelovita zob bogata je posebnom vrstom topljivih vlakana nazvanih beta-glukani, koja su povezana sa smanjenjem masnoće na trbuhu i nižom tjelesnom težinom općenito. "Zob je izuzetno hranjiva, sadrži energizirajuće ugljikohidrate i biljne proteine koji su korisni za zdravlje srca", ističe Gellman.
Osim što je odlična za pripremu klasičnih overnight oats (zobene kaše preko noći), može se koristiti i na druge načine. Možete je umutiti u slanu kašu, dodati u granolu, kekse ili čak samljeti i koristiti kao brašno u pečenim jelima.
Bobičasto voće
Istraživanja pokazuju da ljudi koji jedu više voća imaju manje visceralne masnoće, piše Eating Well. Tu na scenu stupaju bobičasto voće - jedan od Mooreovih favorita za gubitak masnoće na trbuhu.
I dok su svježe bobice ukusne, nemojte zanemariti zamrznute, šalica smrznutih miješanih bobica sadrži šest grama vlakana. Osim toga, ne morate brinuti da će brzo propasti u hladnjaku, što može uštedjeti novac i smanjiti odlaske u trgovinu. Smrznute bobice odličan su dodatak smoothiejima, ali mogu poslužiti i na druge načine.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati