Boli li vas glava od crnog vina? Sad se zna što bi točno mogao biti razlog
![Boli li vas glava od crnog vina? Sad se zna što bi točno mogao biti razlog](https://ip.index.hr/remote/bucket.index.hr/b/index/34b85e9a-8ba8-43a5-ac6e-19e6267338d7.jpg?width=765&height=413)
KOLIKO ste puta popili jednu čašu crnog vina za večerom i imali glavobolju prije nego što ste uspjeli pozvati Uber da vas odveze kući? Crno vino je steklo reputaciju izazivača glavobolja, čak i kada niste popili drugu ili treću ili koju već čašu po redu.
Istraživači su proveli godine pokušavajući pronaći vezu između crnog vina i glavobolja, ali skupina znanstvenika sa Sveučilišta u Kaliforniji misli da su sve bliže tome da to otkriju. Prema njihovoj studiji, koja je ovog tjedna objavljena u časopisu Scientific Reports, 37% onih koji piju alkohol izjavilo je da konzumiranje piva, vina ili žestokih pića može izazvati "povremene" glavobolje.
Više od jedne četvrtine (28%) konzumenata navodi crno vino kao uzrok "primarne glavobolje" - glavobolje koja počinje unutar tri sata nakon pijenja i nije toliko odgođena kao zastrašujuća glavobolja nakon mamurluka
Prednjači u odnosu na ostala pića
Crno vino se također češće navodi kao okidač glavobolje nego žestoka pića (14%), bijelo vino (10%), pjenušac (10%) ili pivo (10%). Studija također kaže da su "u većini slučajeva" samo jedna do dvije čaše crnog vina bile dovoljne da izazovu glavobolju.
U prethodnim studijama istraživači su pretpostavili da bi uzrok mogli biti konzervansi zvani sulfiti, tanini koji se nalaze u vinu ili histamini. Ovaj put, istraživači su se usredotočili na biljni flavanol nazvan kvercetin koji je prisutan u crnom vinu.
Kvercetin, također antioksidans, nalazi se u različitom voću i povrću, uključujući agrume, tamno bobičasto voće i grožđe. Međutim, budući da jedenje šake grožđa ili trešanja obično ne uzrokuje glavobolje kao čaša crnog vina, autori studije smatraju da bi problem mogla biti kombinacija kvercetina i alkohola.
"Kad kvercetin uđe u krvotok, vaše ga tijelo pretvara u drugačiji oblik koji se zove kvercetin glukuronid", rekao je Andrew Waterhouse, vinski kemičar i profesor emeritus s Odjela za vinogradarstvo i vinarstvo UC Davis na Sveučilištu u Kaliforniji.
Budući da ometa enzim koji pomaže u razgradnji alkohola, kvercetin glukuronid također može uzrokovati nakupljanje kemikalije koja se zove acetaldehid, što može uzrokovati crvenilo lica, mučninu i, pogađate - glavobolje.
"Mi pretpostavljamo da kada osjetljivi ljudi konzumiraju vino s čak i skromnim količinama kvercetina, dobiju glavobolje, osobito ako već pate od, primjerice, migrene", kaže Morris Levin, direktor Centra za glavobolje na Kalifornijskom sveučilištu.
![](/Content/img/loader_40px.gif)
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati