Boli li vas glava od crnog vina? Sad se zna što bi točno mogao biti razlog
KOLIKO ste puta popili jednu čašu crnog vina za večerom i imali glavobolju prije nego što ste uspjeli pozvati Uber da vas odveze kući? Crno vino je steklo reputaciju izazivača glavobolja, čak i kada niste popili drugu ili treću ili koju već čašu po redu.
Istraživači su proveli godine pokušavajući pronaći vezu između crnog vina i glavobolja, ali skupina znanstvenika sa Sveučilišta u Kaliforniji misli da su sve bliže tome da to otkriju. Prema njihovoj studiji, koja je ovog tjedna objavljena u časopisu Scientific Reports, 37% onih koji piju alkohol izjavilo je da konzumiranje piva, vina ili žestokih pića može izazvati "povremene" glavobolje.
Više od jedne četvrtine (28%) konzumenata navodi crno vino kao uzrok "primarne glavobolje" - glavobolje koja počinje unutar tri sata nakon pijenja i nije toliko odgođena kao zastrašujuća glavobolja nakon mamurluka
Prednjači u odnosu na ostala pića
Crno vino se također češće navodi kao okidač glavobolje nego žestoka pića (14%), bijelo vino (10%), pjenušac (10%) ili pivo (10%). Studija također kaže da su "u većini slučajeva" samo jedna do dvije čaše crnog vina bile dovoljne da izazovu glavobolju.
U prethodnim studijama istraživači su pretpostavili da bi uzrok mogli biti konzervansi zvani sulfiti, tanini koji se nalaze u vinu ili histamini. Ovaj put, istraživači su se usredotočili na biljni flavanol nazvan kvercetin koji je prisutan u crnom vinu.
Kvercetin, također antioksidans, nalazi se u različitom voću i povrću, uključujući agrume, tamno bobičasto voće i grožđe. Međutim, budući da jedenje šake grožđa ili trešanja obično ne uzrokuje glavobolje kao čaša crnog vina, autori studije smatraju da bi problem mogla biti kombinacija kvercetina i alkohola.
"Kad kvercetin uđe u krvotok, vaše ga tijelo pretvara u drugačiji oblik koji se zove kvercetin glukuronid", rekao je Andrew Waterhouse, vinski kemičar i profesor emeritus s Odjela za vinogradarstvo i vinarstvo UC Davis na Sveučilištu u Kaliforniji.
Budući da ometa enzim koji pomaže u razgradnji alkohola, kvercetin glukuronid također može uzrokovati nakupljanje kemikalije koja se zove acetaldehid, što može uzrokovati crvenilo lica, mučninu i, pogađate - glavobolje.
"Mi pretpostavljamo da kada osjetljivi ljudi konzumiraju vino s čak i skromnim količinama kvercetina, dobiju glavobolje, osobito ako već pate od, primjerice, migrene", kaže Morris Levin, direktor Centra za glavobolje na Kalifornijskom sveučilištu.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati