Kako ste vi zvali ovo jelo? Na selu se radilo i dva puta dnevno
NEDAVNO smo vam pisali o trenutačnom viralnom trendu na našim prostorima - "palačinkama iz pećnice" koje su prema recepturi zapravo jedan klasik naših baka i prabaka - razljevak (postoje razni nazivi i verzije). Kako nam je i samima dobro došao podsjetnik na jedno tako jednostavno, a ukusno jelo - prisjetili smo se klasičnih zlevanki.
Neki ih još zovu i bazlamača ili zlevka, a radi se o jelu koje se najčešće veže uz središnju i sjevernu Hrvatsku. U seoskim obiteljima ovo je bio čest doručak ili večera, a mogle su biti u slatkoj ili slanoj varijanti. Sastojcima su razljevak i zlevanka slični, no zlevanku možemo okarakterizirati kao bogatiju verziju razljevka. U nju se dodaje kukuruzno brašno, vrhnje, sir, mlijeko ili jogurt. Teksturom je obično gušća i bogatija, a često se priprema i u slatkoj verziji - sa šećerom, pekmezom ili orasima.
Takav recept imamo i sad, a limunova korica daje aromu, pa cijelo jelo nalikuje kolaču.
Potrebni sastojci
Evo što će biti potrebno:
- kukuruzno brašno
- mlijeko
- suhi kvasac
- svinjska mast
- jaja
- šećer
- sol
- naribana limunova korica.
Kako se priprema
Dok se pećnica zagrijava, krenite s pripremom. Kvasac pomiješajte s mlakim mlijekom šećerom i brašnom i ostavite da se aktivira. Bjelanjke istucite u snijeg, a žumanjke izradite sa šećerom pa dodajte svinjsku mast i sve izradite u glatku smjesu. Dodajte kvasac i pola količine brašna pa mutite dok se sve ne sjedini. Dodajte ostatak kukuruznog brašna i mlijeka i naribanu limunovu koricu. Na kraju umiješajte snijeg od bjelanjaka i stavite peći. Gotovu bazlamaču posipajte šećerom u prahu ili servirajte uz domaći pekmez.
Detaljan recept nalazi se ovdje.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati