Koristite ulje ili svinjsku mast? Evo koje su masnoće najbolje za prženje ili pohanje
![Koristite ulje ili svinjsku mast? Evo koje su masnoće najbolje za prženje ili pohanje](https://ip.index.hr/remote/bucket.index.hr/b/index/aa1a963b-6a46-4a01-bd2f-3ed78d9ec0ee.jpg?width=765&height=414)
PRŽENJE namirnica svakodnevna je radnja o kojoj ne razmišljamo previše. Većina nas kod kuće ima nekoliko opcija za to - suncokretovo ulje, maslinovo ulje, svinjsku mast ili još pokoju "zdraviju" opciju.
Ipak, nisu sve masnoće dobre za sve što na njima pripremamo i na neke bismo stvari trebali pripaziti.
1. Dinstanje (lagano prženje na nižoj temperaturi, do 150-160 stupnjeva)
Najbolji izbor je maslinovo ulje (ekstra djevičansko) - zdravo je, bogato antioksidansima i daje dobar okus jelu. Maslac je dobar izbor za dinstanje povrća, ali se lako pregrijava i posmeđi. Svinjska mast dobra je za dinstanje mesa i općenito za tradicionalna jela kojima će dati bogatiju i težu aromu, dok je kokosovo ulje pogodno za azijska i egzotična jela. Izbjegavajte jako rafinirana ulja jer nisu potrebna za niske temperature.
2. Klasično prženje (srednje visoka temperatura, 160-190 stupnjeva)
Najbolji izbor je maslinovo ulje (rafinirano) - bolje podnosi temperaturu od ekstra djevičanskog. Suncokretovo ulje je stabilno, neutralnog okusa, često korišteno. Svinjska mast dobra je za prženje mesa i povrća i daje bogat okus jelu. Maslac u kombinaciji s uljem sprječava brzo izgaranje, kokosovo ulje otporno je na oksidaciju, pa je dobro za slatka i azijska jela, dok je ghee (pročišćeni maslac) odličan za prženje jer ne izgara brzo poput maslaca. Izbjegavajte ekstra djevičansko maslinovo ulje - nije dobro za jako prženje jer tako gubi svoja svojstva.
3. Pohanje i duboko prženje (visoke temperature, 180-220 stupnjeva)
Najbolji izbor za pohanje je klasično suncokretovo ulje koje je neutralnog okusa i podnosi visoke temperature. Pohati možete i u kikirikijevom ulju, koje je otporno na oksidaciju te se često koristi za prženje. Sojino ulje također je stabilno i često korišteno u industriji hrane. Ghee je odličan za pohanje jer dobro podnosi visoke temperature, dok svinjska mast može dati dobar okus, ali brzo potamni, tako da je koristite u manjoj količini.
![](/Content/img/loader_40px.gif)
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati