Marco Pierre White: Toalet u restoranu zna dobiti više pažnje nego jelo na tanjuru

PRVI DAN ovogodišnjeg Weekend Food Festivala, koji se ovog vikenda održava u Rovinju, obilježio je panel na kojem je chef Mate Janković razgovarao s jednim od najpoznatijih i najutjecajnijih chefova na svijetu Marcom Pierreom Whiteom.
>> Slavni chef za Index: Danas dobiješ jedan zalogaj na tanjuru pa te pitaju jesi uživao
Slavni chef netom prije dolaska u Hrvatsku dao je intervju i za Index (možete ga pročitati ovdje), a na panelu se dotaknuo raznih tema, od toga kako je osvojio tri Michelinove zvjezdice do toga zašto ih se odrekao, a nekim je svojim izjavama iznenadio i šokirao posjetitelje.
"Kad ostvariš san, postane ti dosadno"
"Tražio sam nesavršenosti u hrani koju sam pripremao, a tek kad pronađete nesavršenosti, možete stvoriti nešto savršeno", rekao je i dodao da je upravo to bio način na koji je, kao najmlađi chef u povijesti, osvojio tri Michelinove zvjezdice.
"Kad sam bio mlad, ganjao sam san. Ali kad ga uhvatiš, to više nije san, postane posao. I postane ti dosadno", objasnio je White zašto je napustio kuhinju dok je bio na vrhuncu, zašto je odbio igrati igru slave i marketinga te zašto mu status nikad nije značio ništa.
"Opcija je bila raditi ono što volim – svaki dan, od jutra do ponoći. Druga opcija – glumiti. Biti lice na meniju, a ne iza štednjaka. Treća opcija? Sloboda. Odabrao sam treću", rekao je White osvrnuvši se na doba kad su chefovi tražili ravnotežu između talenta i opstanka, dok danas dominira vidljivost, a glamur postaje važniji od znanja.
"Instagram je danas moćniji od Michelina"
"Instagram je danas moćniji od Michelina. Toalet u restoranu zna dobiti više pažnje nego ono što je na tanjuru", dodao je, a nije štedio ni moderne trendove u visokoj kuhinji, što je spomenuo i u našem intervjuu kad je rekao da su porcije u restoranima danas premale.
"Porcije su postale male, a hrana hladna. Sve je unaprijed pripremljeno i složeno pincetama. Ja sam klasičar – vjeruj svojim prstima, oni su tu da se opeku", rekao je White i dodao da u današnjoj gastronomiji nedostaje ono najvažnije – emocija.
U svom duhovitom, ironičnom i potpuno iskrenom stilu, Marco Pierre White publici je ostavio više od priče – ostavio je stav. I podsjetio da kuhanje nije natjecanje, već izbor.
"Ako imaš san, imaš i odgovornost da ga ostvariš. Ako ga ne ostvariš, ostaješ sanjar", zaključio je.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati