Poznata mađarska Esterhazy torta postoji još od 19. stoljeća, imamo recept
![Poznata mađarska Esterhazy torta postoji još od 19. stoljeća, imamo recept](https://ip.index.hr/remote/bucket.index.hr/b/index/b3a4a65a-d3b5-4bba-9387-0b2d0e79e194.jpg?width=765&height=414)
MAĐARSKE slastice nadaleko su poznate, od ukusnih žarbo kocki do doboš torte, a jedna od torti koje su također vrlo popularne u Mađarskoj, ali i šire, jest Esterhazy, fina torta s tankim korama i kremom od žumanjaka i maslaca.
Esterhazy torta bila je jedna od najpoznatijih slastica u zemljama Austro-Ugarske Monarhije, a izmislili su je budimpeštanski slastičari krajem 19. stoljeća. Torta je dobila ime po grofu Pálu Antalu Esterházyju, članu obitelji Esterházy i ministru vanjskih poslova Austro-Ugarske Monarhije.
Nazvana prema mađarskom plemiću
Ovu tortu s korama od mljevenih lješnjaka i neobičnom dekoracijom slastičar je navodno kreirao kako bi udovoljio ovom plemiću. Na kraju je u tome i uspio, a torta je doživjela veliku popularnost i pravi se i dandanas.
Prema originalnom receptu, tijesto za kore ove torte ne pravi se od žumanjaka ili brašna, već se radi s meringom s mljevenim lješnjacima ili bademima, poznatom i kao dacquoise. Kora ima ukupno pet i moraju biti vrlo tanke, gotovo kao oblatne, a između svake kore ide krema od žumanjaka i maslaca.
No torta je ipak najpoznatija po svojoj dekoraciji, koja se sastoji od sloja fondant glazure i otopljene čokolade, kojom se stvara karakterističan mrežasti uzorak po kojemu je ova torta posebna. Tortu se na kraju može ukrasiti i narezanim ili nasjeckanim bademima, a recept za ovu ukusnu slasticu možete pronaći ovdje.
![](/Content/img/loader_40px.gif)
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati