Razgovarali smo s vlasnicom francuske pekarnice u Splitu: Prvo smo htjeli u Primošten

SPLIT je na Valentinovo dobio novu pekarnicu, nalazi se na adresi Zagrebačka ulica 29, a radno vrijeme koje stoji na Googleu je svaki dan u tjednu od 7 do 15 sati.
"Autentičan doživljaj francuske pekarske i slastičarske kulture uskoro će se moći pronaći i u srcu Dalmacije - u Splitu", najavljivali su iz pekarnice u priopćenju koje su još prošlog proljeća prenijeli gotovo svi gastroportali u Hrvatskoj, a u njemu je stajala i informacija da nas do otvorenja pekarnice dijeli tek par dana.
Ipak, cijela je priča zaživjela tek prije nekoliko dana, i to nakon više najava otvorenja. Mi smo sve to pratili, a svejedno u međuvremenu i porazgovarali s vlasnicom Céline Lukic, koja nam se predstavila kao francusko-hrvatska poduzetnica koja je odlučila donijeti mirise i okuse svog doma u Hrvatsku i otvoriti Adélie Bakerie, autentičnu francusku pekarnicu.
Sad kad je ova pekarnica u Splitu konačno ugledala svjetlost dana, donosimo vam i naš razgovor s vlasnicom.
Odrasla je radeći u obiteljskom restoranu
Céline je rođena u Bretanji, mama joj je Francuskinja, a tata Hrvat. Odrasla je u Nici, u stanu iznad obiteljskog restorana i, kako nam je ispričala, od malih je nogu bila zaražena ljubavlju prema hrani.
"Od malih nogu sam jurcala po restoranu i kao dijete sam uvijek željela pomagati kuharu. Dodijelili su me postaji za deserte pa sam tako još kao djevojčica počela pripremati i isprobavati deserte. Nakon srednje škole roditelji su me upisali na pravni fakultet jer nisu željeli da se i ja bavim ugostiteljstvom. Smatrali su da je to prenaporan posao i da bih trebala raditi nešto posve drugačije - upregnuti samo sive stanice, a zaboraviti fizički rad", ispričala nam je.
>> Recept za Mousse Au Chocolate po Célineinom receptu
Iako su je roditelji usmjeravali prema akademskoj karijeri, Céline se uvijek osjećala najbliže svijetu ugostiteljstva. Restoran koji je bio sastavni dio njenog djetinjstva bio je mjesto na kojem se jedino osjećala prirodno i kompetentno, govori, a željela je i putovati, za što je vidjela više mogućnosti u ugostiteljstvu nego u pravnoj karijeri.
Primošten, Šibenik pa Split
Nakon što je vidjela svijeta, a i financijski se osigurala, prije tri godine odlučila je otvoriti pekarnicu u Hrvatskoj.
"Tražila sam mjesto gdje bi se moj otac mogao skrasiti u mirovini pa shvatila da mu sada mogu osigurati ostvarenje sna, a to je bio povratak u Hrvatsku. Želio je stare dane provesti u svojoj domovini", objasnila nam je Céline.
Tražeći novi dom za svog oca, Céline je otkrila Primošten i jednu specifičnu nekretninu u staroj gradskoj jezgri koja ju je privukla, a Primošten joj se svidio i zbog gostoljubivosti ljudi, ukusne hrane i opuštene atmosfere.
"Bila sam jako tužna što nisam mogla pronaći kruh ili slastice kakve sam jela u Francuskoj pa sam odlučila u Hrvatsku donijeti dašak Francuske. Međutim, nismo uspjeli pronaći prikladan prostor u Primoštenu, pokušali smo i u Šibeniku, a onda se Split pokazao kao savršeno mjesto", govori nam.
"Većina naših proizvoda, kao što su brašno, maslac te svi naši maloprodajni proizvodi poput čajeva i suhih kolačića, dolazi iz Francuske. Ako uspijemo pronaći sličnu kvalitetu okusa, koristit ćemo lokalne proizvode koje ćemo nabavljati s malih farmi kako bismo podržali lokalne poduzetnike jer vjerujemo u vrijednost koncepta od farme do stola. Podržat ćemo lokalne poljoprivrednike najbolje što možemo", govori nam Céline.
Otkako se rodila ideja za Adélie Bakerie, Céline je prošla brojne tečajeve kako bi, kaže, u potpunosti svladala osnove i bolje razumjela izradu kruha i peciva. Nažalost, nismo još uspjeli posjetiti ovu pekarnicu i provjeriti kakva je, ali ne sumnjamo da će vrijeme pokazati je li se isplatilo sve to čekanje.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati