Šest vrsta tijesta koje se najčešće koriste za pite, slane ili slatke

KOJE sve kore, to jest tijesta postoje za izradu pita? Bilo da su slane ili slatke, treba se držati određenih pravila. Naravno, najbolja je ona koja se sviđa vama, no u nastavku možete saznati ponešto o šest osnovnih vrsta tijesta za pite.
1. Hrskava kora
Osnovna kora za pitu sastoji se od maslaca, brašna, vode i soli. Ponekad može sadržavati malo šećera. Ova kora, koju je najbolje minimalno mijesiti, pružit će hrskavu osnovu za različite vrste pita. Odlično se slaže s voćnim pitama koje se peku sirove, ali i s kremastim pitama koje se najčešće peku prazne pa tek onda pune nadjevom. Ako koristite samo donju koru, drugu možete čuvati zamrznutu do tri mjeseca za buduće potrebe.
Da biste je pripremili, prvo pomiješajte brašno s malo soli. U tu smjesu nježno umiješajte hladni maslac narezan na kockice dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Postupno dodajte vodu, mijeseći dok se tijesto ne počne spajati. Nakon što se tijesto oblikuje omotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku da se odmara najmanje 30 minuta.
2. Mekana kora
Ova kora slična je hrskavoj, ali uključuje i jaje te ne sadrži šećer. Rezultat je kora koja je manje hrskava, ali fleksibilnija. Odlična je za dekorativne kore u obliku mreže. Također je idealna za slane pite i quicheve.
Za mekanu koru slijede slični koraci kao i za hrskavu. Brašno i sol se pomiješaju, a hladni maslac se dodaje dok smjesa ne postane mrvičasta. No, ovaj put dodajte i umućeno jaje. Ako je tijesto previše suho, možda ćete morati dodati malo vode. Nakon miješanja tijesto treba omotati i ohladiti.
3. Kora s vrućom vodom
Namijenjena je prvenstveno slanim pitama koje zahtijevaju čvrstu koru. Tipična je za britanske pite s mesom. Masnoća se otopi u vrućoj vodi, a zatim se miješa s brašnom. Ova kora je izuzetno otporna na pucanje.
Priprema kore s vrućom vodom malo je drugačija. Vodu i masnoću zagrijavate dok se masnoća ne otopi. U veću zdjelu dodajte brašno i sol, a zatim ulijte smjesu vode i masnoće. Miješajte dok ne dobijete glatko tijesto.
>> Recept za tijesto s vrućom vodom
4. Paté Sucrée ili slatka kora
Obično se koristi za tartove. Uključuje šećer i jaje te se tanko razvalja i prepeče prije nego što se napuni kremom ili voćem. Krajnji rezultat je kora koja je slična hrskavom keksu.
Kako biste pripremili slatku koru, prvo pomiješajte brašno, sol i šećer. U tu smjesu dodajte maslac i mijesite dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Zatim umiješajte razmućeno jaje. Ako je potrebno, dodajte malo hladne vode. Kada je tijesto formirano, treba ga omotati i ohladiti.
5. Kora za crostatu
Ova slatka kora ima teksturu sličnu slatkoj kori. Često se aromatizira koricom citrusa ili začinima. Namijenjena je tartovima s džemom ili kremom i obično se ne peče unaprijed.
Za koru za crostatu u zdjelu dodajte brašno, šećer, sol i eventualno začine po želji ili koricu citrusa. U tu smjesu nježno umiješajte hladni maslac narezan na kockice, trudeći se prstima razbiti maslac i povezati ga s brašnom. Cilj je postići mrvičastu konzistenciju.
Kada postignete mrvičastu smjesu, postupno dodajte vodu, mijeseći dok se ne formira tijesto. Nakon što je tijesto oblikovano, omotajte ga u plastičnu foliju i ostavite u hladnjaku da se odmori prije upotrebe.
6. Pahuljasto tijesto
Sastoji se od mnogo slojeva maslaca i tijesta, stvarajući hrskavu teksturu kad se ispeče.
Pahuljasto tijesto, možda najkompleksnija vrsta kore, zahtijeva nešto više truda. Počinjete miješanjem brašna i soli. Hladni maslac narezan na kockice utrljava se u brašno dok ne dobijete grube mrvice.
Hladna voda se dodaje postupno dok tijesto ne postane glatko. Nakon što se tijesto oblikuje u pravokutnik, treba ga omotati i ohladiti. Prije konačnog oblikovanja, tijesto će trebati nekoliko puta preklopiti i razvaljati.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati