Kumice s Dolca nekoć su prodavale domaći kukuruzni kruh - imamo recept
![Kumice s Dolca nekoć su prodavale domaći kukuruzni kruh - imamo recept](https://ip.index.hr/remote/bucket.index.hr/b/index/c6502ea9-823d-4ca1-beca-fd2538549306.jpg?width=765&height=414)
UZ STANDARDNE recepte za kruh koje vam ovih dana pišemo - s obzirom na to da se ovoga petka bojkotiraju pekarnice, ovaj smo put izdvojili jedan apsolutni favorit. Neki se još sjećaju kukuruznog kruha sa zagrebačkog Dolca, koji se mogao kupiti kod kumica.
Radi se o kruhu koji je - prema mišljenju mnogih - užitak jesti i samog, ili s malo maslaca. Mi još uvijek pamtimo njegov slatkast okus i miris, a napokon smo i naišli na recept za ovaj legendarni kruh. Oni koji su ga isprobali, kažu kako uspije baš svakome.
Nekoć se ovaj kruh kod kumica mogao kupiti na šnite, a ovaj vikend priuštite si cijelu štrucu - jer teško je stati na šniti.
Potrebni sastojci
Evo što se sve koristilo za ovaj legendarni kruh:
- kukuruzno brašno
- kipuća voda
- sol
- svježi kvasac
- raženo brašno
- voda - za kvasac.
Kako se priprema
Kukuruzno brašno prelijte kipućom vodom pa ga ostavite da se ohladi. Kada se ohladi, dodajte mu raženo brašno pa kvasac koji ste otopili u vodi. Tijesto stišćite šakama prema dolje. Oblikujte ga u kuglu i stavite na papir za pečenje. Tijesto stavite u zagrijanu posudu s poklopcem i ispecite. Nakon pečenja, ostavite ga u pećnici još kratko vrijeme.
Detaljan recept s točnim mjerama pronađite ovdje.
![](/Content/img/loader_40px.gif)
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati