Znanstvenici ispitali koliko je biljno meso sigurno, došli do zabrinjavajućeg otkrića
MESO biljnog podrijetla sve je popularnije, kako među vegetarijancima tako i među onima koji nisu vegetarijanci. Hamburgeri, medaljoni i kobasice - sve se to može pronaći u biljnoj verziji, no je li to zaista zdravije i bolje od klasičnog mesa?
Riječ je o mesu koje se radi od soje i drugih zrnatih plodova, poput graška, koji uspješno "oponašaju" strukturu mesa, a usto su i bogati proteinima. Kako bi istražili koliko je biljno meso zapravo sigurno, njemački znanstvenici dali su početnu procjenu mikrobne kvalitete biljnog mesa.
Kakve su točno bakterije pronašli na mesu?
Meso biljnog podrijetla općenito ima manje mikrobno opterećenje od klasičnog mesa, ali to nisu sterilni proizvodi pa je skladištenje u hladnjaku ključno za ograničavanje rasta mikroba, govore znanstvenici.
>> Kako postati vegan? Mali vodič za početnike i sve koji razmišljaju o tom koraku
Biljno meso proizvodi se od proteinskih sirovina biljnog podrijetla, među kojima trenutno dominiraju proizvodi od soje, pšenice ili graška. Takvo meso ima visoku razinu proteina i vode sa slabo kiselim pH pa je izloženo riziku od mikrobnog kvarenja različitim mikroorganizmima, ovisno o uvjetima skladištenja.
Znanstvenici su procijenili mikrobiološki status 10 sirovih mljevenih proizvoda biljnog podrijetla, od soje, graška, zobi ili pšenice. Na mesu nisu pronašli bakterije Listeria monocytogenes, koje su česte na sirovoj hrani, no pronašli su druge vrste bakterije Listeria. Osim toga, istraživanje je otkrilo niske razine enterobakterija, enterokoka te bakterija Bacillus cereus, Listeria spp. i Staphylococcus aureus.
Potencijalni sigurnosni problem
Problem je što neke bakterije koje stvaraju spore, kao što su Bacillus cereus, mogu preživjeti zagrijavanje, ističu znanstvenici pa nekada mogu biti prisutne na mesu biljnog podrijetla čak i nakon što se ono termički obradi.
Kao možda najvažnije otkriće, rezultati su pokazali da kontaminacija veganskih mljevenih mesnih proizvoda patogenim bakterijama može biti potencijalni sigurnosni problem za one koji te proizvode konzumiraju.
>> Je li bolje biti vegan ili svejed? Pitali smo nutricionisticu, evo što nam je rekla
"Otkrivanje bakterija Bacillus cereus i izolacija različitih vrsta Clostridiuma iz ovih proizvoda ukazuje na to da su oni koji stvaraju spore možda preživjeli preradu hrane i, prema tome, mogli predstavljati sigurnosni problem, što bi trebalo procijeniti u daljnjim studijama", stoji u izvješću.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati