Bez ovih deserata Amerikanci ne mogu zamisliti blagdanski stol, a prave ih stoljećima
DANAS je američki Dan zahvalnosti, jedan od najvažnijih američkih praznika, koji se slavi četvrtog četvrtka u studenome. Na ovaj se dan okupljaju obitelji i prijatelji u svojim kućama, a središnji dio proslave je obiteljski ručak ili večera. Glavno jelo je pečena purica nadjevena mješavinom kruha, povrća i začina, servira se uz umak od brusnica, pire krumpir s mesnim umakom i slatki krumpir (batat), a neizostavni desert su - pite.
Kako su u Americi popularne slastičarnice koje prodaju isključivo pite (poznate kao Pie Shop), tako ih mnogi ljudi unaprijed naručuju prema već provjerenoj recepturi. Mnogi Pie Shopovi su na Dan zahvalnosti zatvoreni, odnosno otvoreni su jedino za preuzimanje narudžbi.
Omiljene pite na Dan zahvalnosti
Pite su jedno od obilježja Amerike zbog svoje bogate tradicije i povijesti. Jednostavno se pripremaju, a često se koriste sezonski sastojci, pa se tako za ovaj praznik biraju one koje najbolje predstavljaju jesen. Ikona Thanksgivinga je, očekivano, pita od bundeve, odnosno Pumpkin Pie.
Ova klasična jesenska pita priprema se od pirea od muškatne bundeve, cimeta, muškatnog oraščića te slatkog vrhnja ili kondenziranog mlijeka. Često se pravi na sam dan Thanksgivinga jer se lako peče i brzo se hladi, a može se jesti i topla.
Odmah uz nju je i pita od pekan oraha, poznata kao Pecan Pie. Ta slatka pita napravljena je od cijelih pekan oraha, a peče se u bogatom sirupastom nadjevu od jaja i šećera, što daje okus oraha u karameli. Karakteristična je po slatkoći i hrskavoj teksturi, a obično se priprema dan ranije jer nadjevu treba vremena da se stegne prije rezanja.
Ne smijemo izostaviti ni cjelogodišnji klasik - pitu od jabuka, koju se opisuje kao "najameričkije jelo", i to poznatom uzrečicom "american as apple pie". Budući da su jabuke također simbol jeseni, i ova je pita neizostavni dio blagdanskog stola. Priprema se i pita od slatkog krumpira, koja je vrlo slična piti od bundeve, ali joj krumpir daje bogatiju aromu i teksturu. Ova pita posebno je popularna na jugu Amerike, a obično se priprema i do dva dana unaprijed.
Nešto manje tradicionalne su pite s kremom, ali su i dalje poželjne na blagdanskom stolu, a osobito su omiljene djeci. Za neke čokoladne pite tijesto se peče samo, a na pečeno tijesto stavlja se skuhana krema. Key Lime Pie, ili pita od limete, izvorno je ljetna pita koja se veže za Floridu, ali neki je Amerikanci pripremaju i za Thanksgiving zbog osvježavajuće citrusne arome, čiji okusi im odgovaraju nakon obilne večere.
Niže pronađite recepte za sve nabrojane pite, najpopularnije u ovo doba - garantiramo da će se uklopiti i u vaš stol, bio tjedan ili vikend.
1. Pita od bundeve
Klasična pita koja se priprema i na Božić jer svojim okusom neodoljivo podsjeća na blagdanske klasike. Kremaste je teksture, a okusom dominira aroma cimeta, muškatnog oraščića i đumbira. Isprobajte je prema ovom receptu.
2. Klasična pita od pekan oraha
Pekan orasi smatraju se delicijom, a u ovoj kombinaciji najbolje dolaze do izražaja. Ako volite prhko tijesto, orašaste plodove i slatke okuse - ovo je pravi desert za vas. Recept pronađite ovdje.
3. Američka pita od jabuka
Prema našem mišljenju, ova je pita cjelogodišnji klasik, a ako je pravite s dobrim jabukama i dobro izradite tijesto - nema potrebe koristiti puno sastojaka. Što je jednostavnija, to je bolja. Evo jednog klasičnog recepta prema kojem je pravimo već godinama - nalazi se ovdje.
4. Pita od limete
Mnogi su obožavatelji citrusnih okusa, a posebno je omiljena pita s osvježavajućom kremom od limete. Za ovu se pitu ne priprema tijesto, nego podloga od keksa, a krema se pravi od nekoliko sastojaka i peče se relativno kratko. Svakako je isprobajte prema klasičnom receptu.
5. Američka čokoladna pita
Pita savršena za svaku priliku, od svakodnevice do svečanosti. Tijesto se peče samo (na engleskom se ova tehnika zove "blind baking"), potom se na ohlađeno tijesto stavlja krema te se sve zajedno hladi dok se krema ne stisne. Isprobajte ovaj recept.