Transformacija tjedna: Suhu pincu pretvorite u najsočniji nabujak
PINCA je tradicionalni slatki kruh koji se za Uskrs prigodno priprema u Dalmaciji, Hrvatskom primorju i Istri. Način pripreme varira ovisno o regiji, no u osnovi se radi o teškom dizanom tijestu koje se oblikuje u kuglu te prije pečenja po sredini razreže nožem u obliku križa, premaže umućenim žumanjkom i pospe krupnim šećerom.
Danas se diljem Hrvatske može kupiti u većini pekara i trgovina i postala je neizostavan dio uskrsnog slavlja. No što napraviti kada pinca ostane nepojedena, osuši se i izgubi svoju nježnu teksturu i okus? Ne brinite se, postoji jednostavan način kako joj dati drugi život i pretvoriti je u novo jelo u kojem će svi rado uživati.
>> Recept za preliveni kruh/pincu
Puding/nabujak od kruha
U prošlosti se riječ puding u Velikoj Britaniji odnosila na jela koja su se pripremala tako što su se različiti sastojci, poput iznutrica, povrća, žitarica i jaja, kuhali zajedno u crijevima životinja pa se kasnije sušila i pohranjivala. Ovakva jela su bila jednostavna za pripremu, a moglo ih se pohraniti na dulje vrijeme.
Međutim, iako se riječ održala u nazivima nekih slanih jela, danas se u svijetu, pa tako i u Velikoj Britaniji, pudingom smatraju vrste slatkog deserta koje se u pravilu pripremaju kuhanjem različitih sastojaka u kombinaciji s mlijekom, jajima i šećerom.
Najstariji poznati recepti za slatke pudinge datiraju još iz srednjeg vijeka i u to se vrijeme puding pripremao kao mješavina mlijeka, starog kruha i masti uz dodatak grožđica ili drugog suhog voća.
Puding od kruha i dalje je popularno jelo, koje se diljem svijeta priprema na razne načine. Priprema se od starog kruha i mlijeka ili vrhnja, a obično sadrži jaja, maslac ili ulje i razne druge sastojke. Slatki pudinzi od kruha mogu sadržavati šećer, sirup, med, sušeno voće, orašaste plodove, kao i začine poput cimeta, muškatnog oraščića i vanilije.
Priprema nabujka od suhe pince
Za pripremu pudinga od suhe pince, koja vam je ostala nakon Uskrsa, prvo grožđice namočite u rumu na jedan do dva sata. Potom kockice suhe pince namočite u mješavini mlijeka, jaja, šećera, prethodno pripremljenih grožđica i začina, kao što su cimet i aroma vanilije.
Dobivenu smjesu zatim izlijte u lim za pečenje i pecite 35 do 45 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Puding je gotov kad rubovi porumene i počnu se odvajati od posude za pečenje.
Tijekom pečenja pripremite umak, koji se sastoji od rastopljenog maslaca, šećera, jaja i ruma. Sve sastojke miješajte u lončiću na niskoj temperaturi dok se ne zgusnu. Kada se umak zgusne, uklonite ga s vatre.
Umak držite pokriven u blizini štednjaka da ostane topao dok poslužujete puding. Puding je najbolje jesti odmah, a umak poslužite odvojeno i koristite prema ukusu. Ostaci se mogu čuvati do 5 dana u hladnjaku i mogu se lako podgrijati u pećnici. Detaljan recept možete pronaći na ovoj poveznici.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati