4 pravila za dobar trening

Foto: Shutterstock


SVAKA dodatna kalorija potrošena na treningu, uz adekvatnu prehranu, važna je za uspijeh kod mršavljenja. Što se više trošimo treningom, manje ćemo se morati odricati hrane i lakše ćemo doći do cilja. Ako si već ne možete priuštiti trenera, ako vam nema tko dati savjet i ako se vodite nekim zastarjelim metodama, obratite pozornost na ova 4 pravila pri slaganju treninga čiji je glavni cilj što veća potrošnja kalorija. Nije dovoljno samo raditi neku aktivnost, mjeriti vrijeme ili raditi neke vježbe bilo kako. Ukoliko dobro posložimo glavnu strukturu treninga, možemo puno više napraviti na samom treningu ali utjecati i na ono što se događa poslije njega- potrošnja kalorija u oporavku.



Teška aktivnost

Ako želite da vaš trening ima smisla, morate odabrati onu aktivnost koja vam nije lagana. Ako ste početnik i kratke dionice jogginga mogu biti zahtjevne, ali ako već neko vrijeme trčite i vaš trening postaje lagan- stavite pred sebe teži izazov, kao što je trčanje uzbrdo, kratki sprintevi i sl. Nećete puno postići radeći konstantno lagane aktivnosti.

Raznovrsne aktivnosti

Trening metaboličke potrošnje možemo napraviti raznim aktivnostima koristeći mnoge rekvizite. Nemojte se zadržavati na jednoj aktivnosti. Isprobajte kružni trening s utezima, intervalni trening sprinteva ili plivanja, ili trening s popularnim rekvizitima s kojima se može napraviti odličan trening cijelog tijela poput TRX trake, girje, bugarske vreće itd. Mijenjanje aktivnosti neće dozvoliti tijelu da se privikne i lako izdrži trening, već će sve predstavljati velik izazov na koji će potrošiti puno energije.

Stres na mišićima

Ljudsko je tijelo napravljeno da se prilagodi i postaje izdržljivije, ali isto tako snažnije i jače. Možda vam se sviđaju cardio aktivnosti, ali nemojte u potpunosti zanemariti trening s opterećenjima. Povremeno napravite trening na kojem ćete koristiti vanjska opterećenja- potaknemo li tijelo da stvori snažnije i nešto veće mišiće na dobrom ste putu ka boljem izgledu.

Trošite kalorije i dok odmarate

Pokazalo se kako će trening imati više učinka ako njime postignemo dodatnu potrošnju kalorija koja nastaje za vrijeme oporavka još dugo nakon završetka aktivnosti. Dugotrajne aktivnosti niskog intenziteta kao što je brzo hodanje ili lagani jogging neće ostvariti taj učinak. Ono što se pokazalo odličnom kombinacijom su kraći treninzi napravljeni u intervalima u kojima se izmjenjuje vrijeme odmora i vrijeme rada neke aktivnosti maksimalnim ili blizu maksimalnim intenzitetom. Primjerice, izmjena intervala 60 sekundi odmora i intervala 15 sekundi maksimalnog pedaliranja na bicikl ergometru. Takav trening natjerat će tijelo da sagorijeva kalorije i do 12 sati nakon završetka. 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.