Fit gusta zelena juha

Foto: Shutterstock

U STISCI ste s vremenom i ne znate kad ste zadnji put pojeli nešto "na žlicu"? Nema problema, ova gusta zelena juha gotova je za 15-ak minuta i to BEZ: instant juhe iz vrećice, koncentrata "iz kockice", te brašna ili "zaprške" za gustoću! 
 
Za nju vam treba samo običan blender, zeleno povrće, leguminoze i piletina. Leguminoze su biljke iz porodice Leguminosae - u koju spadaju grah, grašak i leća. Dragocjen su izvor proteina biljnog podrijetla, uz visok sadržaj lizina, a nizak metionina. Od šalice kuhanih leguminoza tijelo dobiva 290 kcal, 31 posto dnevnih potreba u proteinima, 42 posto željeza, 26 posto vitamina B1 te 13 posto vitamina B2.
 
Sastojci:
 
- 30 g zobenih pahuljica
- 1 glavica luka, manja
- 300 g pilećih prsa
- brokula, 1 šaka
- špinat, 1 šaka
- leguminoze (grah, grašak, leća...), 4 jušne žlice
- voda
- začini po želji
 
Priprema:
 
U veću posudu dodajte jednu četvrtinu vode, manju glavicu sitno nasjeckanog crvenog luka i dinstajte dok ne omekša. Dodajte 30 g zobenih pahuljica i 300 g pilećih prsa narezanih na kockice te ih kuhajte dok skoro nisu skuhana.
 
U blender ubacite šaku brokule (umjesto svježe može i smrznuta), šaku špinata i 4 jušne žlice leguminoze (grah, grašak i leća - zdravije je da prethodno sami skuhate, ali može i iz konzerve) i  dodajte 2 - 3 dl vode (ne previše da bude što gušće), miksajte dok ne dobijete gustu glatku smjesu.
 
Sve smiksano iz blendera dodajte među ostale namirnice, promiješajte i nastavite kuhati u polupokrivenoj posudi na laganoj temperaturi nekoliko minuta (trik je da povrće bude što manje termički obrađeno), a ako vam je smjesa pregusta razrijedite je sa malo vode (ne previše da ostane "gusta juha"). Posolite i dodajte začine po želji: češnjak u granulama, soja sos, papar...
 
Sastav:
 
Ova količina je za 2 serviranja (obroka) ili 2 osobe. 
 
Sastav po 1 serviranju (obroku):
 
- 340 kcal
- 35 g proteina
- 40 g ugljikohidrata
- 5 g masti
 
Izvor: Building-body
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.