Girja: fitness rekvizit koji je osvojio svijet

Foto: Shutterstock

ISPROBAJ nešto novo te začini svoj trening korištenjem ovog efikasnog i zabavnog utega.

Girja (eng. kettlebell) je jednostavan rekvizit od lijevanog željeza koji izgledom podsjeća na topovsku kuglu s drškom, a može se naći u raznim veličinama.

Nastala je davnih dana u Rusiji, gdje je prvotno služila kao uteg pri vaganju namirnica na tržnici, a tek je početkom 18. stoljeća prepoznata kao rekvizit za vježbanje. Svoj put na Zapad doživjela je krajem 90-ih godina i otad je neizostavan dio svake teretane.

Upravo radi svog specifičnog dizajna girja aktivira gotovo sve mišiće tijela, a posebno je dobra za vježbanje mišića uz kralježnicu.
Za ovaj način treniranja potrebno je usavršiti dvije osnovne vježbe - "Deadlift" i "Swing", a nakon toga ćeš lako usvojiti svaki napredniji pokret.

Deadlift

Bokove gurni što dalje iza sebe, tako da osjetiš zatezanje u bedrima. Glavu i prsa pomakni unaprijed, te se u tom položaju spusti po girju. S girjom u rukama stani uspravno, a zatim ju spuštaj do poda.

Swing

Nakon što napraviš deadlift nemoj mijenjati poziciju. Girju zaljuljaj tako da joj je prednji položaj u visini grudi, a zadnji ispod stražnjice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.