Otopite salo tabata završnicama

Foto: Shutterstock


MNOGI će se složiti kako je tabata trening, kojeg je patentirao znanstvenik Izumi Tabata, jedan od najboljih i najučinkovitijih kratkih trening protokola koji postoji. Rutina je vrlo kratka, traje svega 4 minute, ali može biti vrlo zahtjevna. Ako do sada niste nikad probali tabatu, biti će to najduže 4 minute vašeg života.


Mnoge vježbe i kombinacije vježbi se mogu raditi tabata metodom, i može biti korisna svima, profesionalnim sportašima, ali i rekreativacima. Ako vam je cilj gubitak masnih naslaga, tabata trening vam itekako može poslužiti. Rekreativci često imaju naviku nakon treninga s utezima zasjesti na bickl ergometar ili traku za trčanje te tamo provesti puno vremena. Osim što je takva vrsta cardio aktivnosti iznimno dosadna i oduzima puno vremena, postoje učinkovitije završnice koje će stvoriti dodatnu potrošnju kalorija i to pretežito iz masnih stanica kojih se želite riješiti.

Tabata protokol može biti idealna završnica s kojom možete u kratko vrijeme, na puno dinamičniji i zabavniji način potaknuti tijelo da još dugo poslije treninga oksidira uskladištene masne stanice. Dakle, nakon vašeg uobičajnog treninga umjesto da vozite biciklu ili trčite na pokretnoj traci dodatnih 30-60 minuta, napravite tabata završnicu koja traje samo 4 minute.

Originalni tabata trening se sastoji od 20 sekundi rada i 10 sekundi odmora, i tako 8 puta, ukupno 4 minute. Koju god vježbu odabrali, moramo je izvoditi prilično žestoko.

Evo neke završnice koje možete iskoristiti za kratko ali učinkovito sagorijevanje sala!

Bicikliranje

Ako ste početnik ili niste baš u formi onda napravite jednostavnu tabata završnicu kao što je tabata na bicikl ergometru. Umjesto da pedalirate 30 minuta, napravite 8 krugova tabate:

20 sekundi sprint ili vrlo blizu sprinta

10 sekundi pauza

20 sekundi sprint ili vrlo blizu sprinta

10 sekundi pauza

...ponoviti još 6 puta.

Bicikliranje + Swing girjom

Uparivanjem ove dvije aktivnosti dobit ćemo snažan tjelesni odgovor. Napravite tabata završnicu izmjenjujući sprint na bicikli i swing teškom girjom.

20 sekundi sprint ili vrlo blizu sprinta na bicikl ergometru

10 sekundi pauza

20 sekundi swing girjom (teška girja)

10 sekundi pauza

...ponoviti još 6 puta.

Goblet čučanj + marinci

Isprobajte još nešto težu varijantu završnice.

20 sekundi goblet čučanj

10 sekundi pauza

20 sekundi marinci

10 sekundi pauza

...ponoviti još 6 puta.



 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.