Zašto izabrati baš rolanje od svih rekreacijskih aktivnosti?

Foto: Shutterstock
 
ROLANJE je jedno od rijetkih tjelesnih aktivnosti koje istovremeno može biti zabavna i korisna aktivnost za zdravlje te prilagodljiva svim dobnim skupinama. Osnove rolanja moguće je svladati u relativno kratkom vremenu, a oprema je manje više dostupna svima. Ovo je prije svega rekreativni sport, ali u svijetu postoje i pravi natjecateljski klubovi pa nije isključeno da će u Hrvatskoj uskoro rolanje pružati mogućnosti za profesionalnim bavljenjem. Vrijedi napomenuti kako je rolanje jedan od najbrže rastućih rekreativnih sportova u svijetu.
 
Rolanje može aktivirati dišne i mišićne sustave uz istovremeno opuštanje te mentalnu relaksaciju. To je aerobna aktivnost, pretežno na otvorenom koja se može prakticirati i u zatvorenim prostorima. Popularnost rolanja može se pripisati dostupnoj opremi, ugodnom aerobnom vježbanju na svježem zraku (u prirodi), relativno niskom stresu na kosti i zglobove te mogućem razvoju ili održavanju kardiovaskularne izdržljivosti vježbača. Brzinsko rolanje je u programu Mediteranskih igara, Panameričkih, Azijskih i Svjetskih igara, a pretpostavlja se da će uskoro ući i u program Olimpijskih igara, stoga možete biti sigurni da je vaša rekreacija pravi natjecateljski sport u svijetu. Čestim i kvalitetnim rolanjem doista je moguće održavati razinu funkcionalnih sposobnosti, a pojedini istraživači su utvrdili kako postoji i razvojni potencijal. Nećemo se dovoditi u zabludu i tvrditi kako rolanjem možete oblikovati vaše tijelo ili značajno unaprijediti svoje dišne funkcije, ali uz redovito rekreativno rolanje možete se kvalitetno opustiti, odlutati od svakodnevnih problema i održavati svoje sposobnosti. Dok se rolate jedino pogonsko gorivo koje trošite je hrana koju ste konzumirali, jer već ranije smo naveli da je rolanje dominantno aerobna aktivnost. Rolanje je, također, jedan od najsigurnijih sportova sa samo 0,38 posto ozljeda. Zbog toga je pogodna za sve dobne kategorije. Ipak, ozljede se mogu dogoditi. Najčešće ozljede prilikom rolanja su ogrebotine i modrice, a može doći i do ozljeda prilikom pada. Dva najčešća razloga zbog kojih dolazi do pada su u 40 posto slučajeva spontani gubitak ravnoteže te u 40 posto slučajeva loša podloga.
 
Možda i najznačajnija prednost rolanja je njegova socijalna komponenta, jer rijetki su oni koji se rolaju sami. Uvijek je dobro svoje rekreativne aktivnosti provoditi s osobama koje su vam drage, zanimljive i zabavne. Grupe poznanika, prijatelja, kolega ili članovi kluba koji se vole rolati uživaju u zajedničkom druženju na rolama te ih ta zajednička aktivnost možda potakne na socijalizaciju. Još je puno razloga zašto biste se trebali početi baviti nekom vrstom rekreacije, a mi ćemo vam u ovom članku pokušati prikazati neke od prednosti rolanja. S obzirom na to da rolati možete gotovo svugdje i u bilo koje vrijeme dana, nemate pravo na vrlo poznate izgovore. Sami si dakle, određujete vrijeme i mjesto gdje ćete se rolati te s kime i na koji način ćete tu rekreaciju provesti u djelo. Možete birati hoće to biti samostalno ili u društvu, rekreativno ili kao pravi trening - odluka je u potpunosti na vama. Za sve vas koji kao i mi vodite brigu o očuvanju okoliša te pokušavate živjeti u skladu s prirodom sigurno ćete naći još puno prednosti korištenja rola kao prijevoznog sredstva ili slobodne aktivnosti.
 
Rolati se možete na više načina, a vrlo efikasno možete provesti intervalni trening na rolama. To znači da ćete neke dionice odrolati brže, a neke sporije te tako znatno utjecati na frekvenciju vašeg srca. Tijekom intervalnog rolanja izmjenjuje se faza visokog intenziteta i nižeg intenziteta, odnosno koriste se različiti energetski sustavi u organizmu, koji u fazi visokog intenziteta mogu biti i anaerobni. Srčana frekvencija tijekom rolanja precjenjuje stvarno fiziološko opterećenje i napor vježbača te može biti različita od vježbača do vježbača. Treba naglasiti kako s povećanjem brzine raste i fiziološko opterećenje organizma, a time i učinci treninga, ali raste i rizik od ozljeda uslijed padova ili sudara s drugim osobama te predmetima na stazi. Vrijedi napomenuti kako se rolanjem aktiviraju velike mišićne skupine pa je i potrošnja kalorija poprilično velika, naravno nije ni približna potrošnji kalorija kada treniramo s opterećenjem, ali ugodnim rolanjem od 30 minuta, prosječna ženska (60 kg) osoba može potrošiti oko 150  kcal. Do danas je provedeno nekoliko istraživanja fizioloških reakcija na rolanje. U usporedbi s trčanjem, vožnjom bicikla i klizanjem na ledu, dokazano je kako na različite načine možete aktivirati svoj krvožilni sustav, sve ovisi o tempu rolanja. Prosječni intenzitet vježbanja za vrijeme rolanja dakle možete odrediti sami, uz pomoć partnera ili pomoću srčane frekvencije (pulsmetra).
 
Zanimljivo, rekreativno rolanje može poslužiti i kao trening te nadopuna treningu. Trening na rolama prvi su počeli prakticirati hokejaši koji su u ljetnim vremenima kada nisu bili u natjecateljskom periodu, umjesto na ledu, trenirali na suhom (odnosno na rolama). Odmah su ih počeli slijediti i ostali sportaši poput klizača, skijaša, biciklista, trkača te mnogih drugih sportaša koji su rolanje koristili kako kompenzacijski trening ili kao trening za razvoj i održavanje aerobnih sposobnosti. Rolanje je pogodna aktivnost za sve sportaše ili sportašice koji imaju problema s aduktorima, abduktorima i preponama jer mogu vrlo dobro aktivirati te mišićne skupine. Stoga ako se sportaš ili sportašica, a upravo sada vam je prijelazno razdoblje u kojem ste na odmoru, ne bi bilo loše da svoj odmor učinite aktivnim te na taj način ipak zadržite razinu svoje sportske forme ili usporite njezino opadanje.
 
Naš savjet za sve one koji počinju s rolanjem je taj da prije svega nauče koristiti kočnicu te se sigurno zaustavljati i kontrolirati brzinu. Sigurnost je uvijek na prvom mjestu, stoga krenite pažljivo i postepeno nemojte se zamarati iskusnijim vježbačima na stazi. Vrlo brzo ćete i vi napredovati te sve češće rolati i više neće biti problema oko primjerene rekreacije. Srčana frekvencija precjenjuje stvarno fiziološko opterećenje koje vježbač doživljava tijekom rolanja te tako vrlo dobro možete kontrolirati svoj tempo. Dakle, ako se rolate približno pola sata, najmanje tri dana u tjednu, ovaj oblik aerobnog vježbanja može biti pogodan za poticanje i održavanje zdravlja. Ako pak želite brže i bolje rolati probajte neku vrstu intervalnog treninga na rolama, sigurni smo da ćete biti zadovoljni bez obzira kakva vam je trenutna forma. Na vama je samo da se pokrenete i izaberete svoju rekreativnu aktivnost.
 
Izvor: Fitness trener
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.