Foto: Shutterstock
PRILIKOM planiranja prehrane, trebamo što bolje uskladiti sve skupine namirnica. Obratite pozornost da kroz 4-5 obroka na dan unesete sve skupine namirnica jer je raznolikost ono što je najbitnije u zdravoj prehrani. Svaka skupina namirnica osnovni je prehrambeni izvor barem jednog nutrijenta. Treba se obratiti pozornost na to da se pravilnim odabirom namirnica osiguraju potrebe organizma za nutrijentima i energijom, kako bi nam tijelo normalno funkcioniralo i bilo zdravo. Druga stvar na koju trebate obratiti pozornost su omjeri, a treća je umjerenost. Pripazite na unos soli (maksimalno 1 žličica na dan, 5-6 g); šećera; raznih vrsta masnoća (zasićene i transmasnoće te kolesterol); i naravno alkohol.
Skupina namirnica Broj serviranja
Žitarice i proizvodi od žita 6-11
Voće 2-4
Povrće 3-5
Mlijeko i mliječni proizvodi 2-3
Meso, perad, riba, mahunarke, jaja, orasi 2-3
Kako pravilno iskombinirati sve te namirnice u ukusne obroke? S povjerenjem se obratite u NaturHouse Unska gdje ćemo vam napraviti individualizirane planove prehrane.
Kuhanje nikad nije bilo toliko popularno i interesantno kao u zadnjih 10-ak godina. Sa svih strana smo okruženi raznim knjigama, časopisima, televizijskim emisijama o kuhanju. Svi smo mi znatiželjni i želimo znati kako je što nastalo i što sve sadrži. Budući da nam je cilj da se što zdravije hranimo također nam je bitno kako je koje jelo nastalo.
Sami postupci pripreme hrane su razni: kuhanje, dinstanje, blanširanje, prženje, pečenje, roštiljanje, itd. Prilikom svake pripreme jela određena količina nutritivno važnih tvari se gubi, ali i prilikom kuhanja u hranu dodajemo masti koje zaostaju u njoj.
Kuhanjem možemo unaprijed planirati što ćemo jesti, a time i smanjiti unos kalorija. Ne ovisimo o drugima, te sebi i bližnjima uvijek možemo prirediti nutritivno prihvatljiv obrok.
Ida Rožman
dipl.ing nutricionizma
NaturHouse Unska